KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Spenótos
töltött burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
1. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. A spenótot megtisztítjuk, enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, azután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk, és nagyjából felaprózzuk.
2. A hagymaféléket megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Hozzáadjuk a spenótot, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, valamint 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, éppen csak átforrósítjuk, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
3. A burgonyákat kettévágjuk, belsejüket kivájjuk, meghintjük egy kevés sóval, aztán vajjal/margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett sütőtálba ültetjük. A burgonyaforgácsot megtörjük. A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a sajt kétharmadát, majd a burgonyapéppel együtt a spenóthoz keverjük, és a burgonyacsónakokba púpozzuk.Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 200 °C-os sütőben pirulásig sütjük (25-30 perc). A vékony csíkokra vágott paprikával díszítve, melegen, de nem tűzforrón, köretként vagy hústalan egytálételként kínálhatjuk.
Tippek:
A töltelék tetejére reszelt sajt helyett 1-1 vékony szelet camembert, mozzarella vagy füstölt sajtot is olvaszthatunk.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé