2017. április 26.
Ervin napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Prágai kotlett

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vastagabb, csontos sertésborda (200 g/db)
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 kemény tojás
  • 1 kk. tejföl
  • 1 ek. mustár
  • 1 csipet őrölt kakukkfű
  • 2 vékony szelet prágai sonka
  • 50 g vaj/margarin
  • 3 ek. olaj
  • 1 dl húsleves (kockából)
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk. étkezési keményítő

 

1. A húst a csontra merőlegesen, minél kisebb nyílást készítve, mélyen, zsebszerűen bevágjuk, fél órára kívül-belül besózzuk.

2. A petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, hosszában kettészeljük, sárgájukat kiemeljük, összedolgozzuk a tejföllel, 1 kk. petrezselyemmel, sóval, borssal, és visszatöltjük a fehérjékbe. Elkeverjük a mustárban a kakukkfüvet, megkenjük vele a „zsebek” belsejét. Beletekerjük a kettévágott sonkaszeletekbe a 4 töltött fél tojást, a zsebekbe „tűrjük”, a nyílást erős cérnával bevarrjuk.

3. A kotletteket tűzálló tálba tesszük, megöntözzük a felforrósított vaj/margarin és olaj keverékével, majd 220 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig pirítjuk-megkapatjuk. Alájuk öntünk egy kevés vizet, lefedjük, és puhára pároljuk, majd fedő nélkül, saját levükkel locsolgatva pirosra sütjük (40+15 perc)

4. A mártáshoz zsírtalanítjuk a pecsenyelét, lábaskába szűrjük, hozzáadjuk a húslevest és a tejszínt, felforraljuk. 2 ek. hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a mártáshoz adjuk, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Belekeverjük a maradék petrezselymet, utánasózzuk, borsozzuk, felével bevonjuk a kotletteket, a többit pedig külön csészében kínáljuk. Semleges, „szelíd” ízhatású köret (pl. párolt zöldség, főtt burgonya, burgonyapüré) illik hozzá.

Tippek:

Nagyon jó vendégváró, mert előre meg lehet párolni a húst, csak a befejező pirítást kell időzíteni!

Változatok:

A tölteléket párolt hagymával, áttört fokhagymával még karakteresebbé tehetjük; tojás helyett tojássárgájával összedolgozott (húsvéti) sonkatörmelékkel is tölthetjük.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

483 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Túrós zöldségtorta

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Zöldségleves májgaluskával

Karalábé-retek-
alma saláta

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Sonkás táska
és stangli

Gazdag-illatos
töltött csirkecomb

Gazdag rizssaláta
tojással

Mimóza
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: