2017. december 13.
Luca napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Karalábés-brokkolis
zöldségragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb, zsenge karalábé
  • 400 g sárgarépa
  • 1 szál dundi póréhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 250 g brokkoli (mélyhűtött)
  • 1 ek. ételízesítő
  • 4 ek. rétesliszt vagy 2 ek. ételsűrítő granulátum
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 3-4 szál petrezselyem

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét és a sárgarépákat kisujjnyi hasábokra, a pórét hasonló nagyságú, rézsútos karikákra vágjuk. Az újhagymaszálakat egy kevés zöldjükkel együtt 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

2. A vajat/margarint felforrósítjuk, beleforgatjuk a pórét és az újhagymát, élénk tűzön 2 percig fonnyasztjuk, aztán hozzáadjuk a karalábét és a sárgarépát, 3-4 perc múlva (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) a brokkolit. Meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1 dl vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára, de még kissé ropogósra pároljuk (12-15 perc).

3. Megszórjuk a rétesliszttel/ételsűrítővel, felöntjük további 2 dl vízzel és a tejszínnel, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1-2 perc), végül utánasózzuk, borsozzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Mélyebb tálba szedjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Hirtelensült húsok, halak köreteként kínálhatjuk.

Változatok:

– A főzés végén 150 g megtisztított spenótot is adhatunk hozzá, de ezzel csak addig forrósítjuk, amíg a levelek összeesenek.

– Készíthetjük főzeléknek is: kétszeresére emeljük a mennyiségeket (a zöldségeket kisebb darabokra aprózzuk!), és fasírttal, aprópecsenyével, sült virslivel tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

328 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgás
tojáslepény

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos
rakott krumpli

Zöldséges
rizibizi

Uborka-
vitorlások

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Francia
zöldséges lecsó

Almás-gombás
rakott krumpli

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Gazdag
tavaszi saláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: