2017. június 23.
Zoltán napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Krémes-meggyes
alagút

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • 1 (készen vásárolt) töltetlen piskótatekercs (kb. 250 g)
  • 120 g meggy- vagy ribizlilekvár
  • 1 kis üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 180-200 g)
  • 1 dl tej
  • 100 g kristálycukor
  • 2 ujjnyi citromhéj
  • 1/2 vaníliarúd
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 4 tojássárgája
  • 1 kk. vaníliás pudingpor
  • 1/2 dl brandy
  • 2,5+1 dl tejszín
  • 9 babapiskóta
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 12 kisebb menta- vagy citromfűlevél

 

1. A piskótatekercset óvatosan kihajtogatjuk, egyenletesen megkenjük a lekvárral, és szorosan feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, fél órát pihentetjük. A meggyet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, 12 szép szemet félreteszük a dísztéshez.

2. A krémhez felforraljuk a tejet a cukorral, a citromhéjjal és a felhasított vaníliarúdból kikapargatott péppel, valamint a vaníliahüvellyel. Fedő alatt 10 percig pihentetjük. A zselatint beáztatjuk 6-8 dl hideg vízbe.

3. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, simára eldolgozzuk benne a pudingport, majd apránként hozzászűrjük a tejet, és gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk és olvadásig keverjük benne a jól kinyomkodott zselatinlapokat, végül a brandyvel illatosítjuk, és jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.

4. Közben hideg vízzel kiöblítünk és folpackkal kibélelünk egy 18-20 bordás, 1,2-1,3 liter űrtartalmú őzgerincformát úgy, hogy a fólia hosszanti végei 20-20 centiméternyit túllógjanak a forma két végén. A piskótaroládot 17 vékony szeletre vágjuk, 3x5 csigával kibéleljük az őzgerinc alját és két hosszanti, majd 1-1 csigával a két rövid oldalát is.

5. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, óvatosan beleforgatjuk a vaníliakrémbe. Felét a formába simítjuk, tetejét sűrűn beszórjuk a meggyszemekkel, majd bevonjuk a maradék krémmel, és „talapzatnak” belenyomkodjuk a babapiskótákat. Gondosan visszahajtjuk a fóliaszéleket, kissé le is nyomkodjuk, és 12 órára betesszük a hűtőbe (kevesebb idő alatt nem köt meg a közepe!).

6. Tálalás előtt vágódeszkára/hosszúkás tálra borítjuk a hasábot, leemeljük róla a formát és a fóliát. A maradék 1 dl tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi girlandot/rózsákat nyomunk belőle a hasáb gerincére. A szeletek helyének megfelelően a félretett meggyszemekkel (még finomabb, ha rumos meggyel) és menta-/citromlevélkékkel díszítjük, kb. 2 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 15 perc
+ 12 óra
deremedési idő

Energiatartalom:

251 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábé-retek-
alma saláta

Ringlis
töltött tojás

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos papucs

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Túrós zöldségtorta

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: