2017. december 13.
Luca napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Krémes-meggyes
alagút

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • 1 (készen vásárolt) töltetlen piskótatekercs (kb. 250 g)
  • 120 g meggy- vagy ribizlilekvár
  • 1 kis üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 180-200 g)
  • 1 dl tej
  • 100 g kristálycukor
  • 2 ujjnyi citromhéj
  • 1/2 vaníliarúd
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 4 tojássárgája
  • 1 kk. vaníliás pudingpor
  • 1/2 dl brandy
  • 2,5+1 dl tejszín
  • 9 babapiskóta
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 12 kisebb menta- vagy citromfűlevél

 

1. A piskótatekercset óvatosan kihajtogatjuk, egyenletesen megkenjük a lekvárral, és szorosan feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, fél órát pihentetjük. A meggyet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, 12 szép szemet félreteszük a dísztéshez.

2. A krémhez felforraljuk a tejet a cukorral, a citromhéjjal és a felhasított vaníliarúdból kikapargatott péppel, valamint a vaníliahüvellyel. Fedő alatt 10 percig pihentetjük. A zselatint beáztatjuk 6-8 dl hideg vízbe.

3. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, simára eldolgozzuk benne a pudingport, majd apránként hozzászűrjük a tejet, és gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk és olvadásig keverjük benne a jól kinyomkodott zselatinlapokat, végül a brandyvel illatosítjuk, és jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.

4. Közben hideg vízzel kiöblítünk és folpackkal kibélelünk egy 18-20 bordás, 1,2-1,3 liter űrtartalmú őzgerincformát úgy, hogy a fólia hosszanti végei 20-20 centiméternyit túllógjanak a forma két végén. A piskótaroládot 17 vékony szeletre vágjuk, 3x5 csigával kibéleljük az őzgerinc alját és két hosszanti, majd 1-1 csigával a két rövid oldalát is.

5. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, óvatosan beleforgatjuk a vaníliakrémbe. Felét a formába simítjuk, tetejét sűrűn beszórjuk a meggyszemekkel, majd bevonjuk a maradék krémmel, és „talapzatnak” belenyomkodjuk a babapiskótákat. Gondosan visszahajtjuk a fóliaszéleket, kissé le is nyomkodjuk, és 12 órára betesszük a hűtőbe (kevesebb idő alatt nem köt meg a közepe!).

6. Tálalás előtt vágódeszkára/hosszúkás tálra borítjuk a hasábot, leemeljük róla a formát és a fóliát. A maradék 1 dl tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi girlandot/rózsákat nyomunk belőle a hasáb gerincére. A szeletek helyének megfelelően a félretett meggyszemekkel (még finomabb, ha rumos meggyel) és menta-/citromlevélkékkel díszítjük, kb. 2 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 15 perc
+ 12 óra
deremedési idő

Energiatartalom:

251 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Sonkakrémes
töltött tojás

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Mimóza
tojássaláta

Majonézes
tojássaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos papucs

Túrós zöldségtorta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: