2017. június 29.
Péter, Pál napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Úgy július közepe táján megjelik a piacokon a rózsáslila minden árnyalatában pompázó, cirmos, fejteni való bab, amely puha rostjainál fogva gyorsan megfő, és kevésbé veszi igénybe emésztőrendszerünket. Különösen finom, ha „töménységét” zsenge zöldbabbal és paradicsommal, sárgarépával oldjuk.


Fotó: Hemző Károly

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g fejteni való bab
  • 250 g zöld hüvelyű bab
  • 2 kis fej hagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál lila újhagyma
  • 10-12 szem feketebors
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kis babérlevél
  • 1 nagyobb ág friss borsikafű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 400 g paradicsom
  • 150 g mozzarellagyöngy
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • Az öntethez:
  • 2 ek. citromlé
  • 1 kk. csípős mustár
  • só, bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A babot kifejtjük hüvelyéből, leöblítjük. A zöldbabot megtisztítjuk, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát és az újhagymát megtisztítjuk, ez utóbbit vékonyan felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a citromlével.

2. A fejtett és a zöldbabot külön-külön edényben, hideg vízben feltesszük főni (valószínűleg nem azonos a fövési idejük, ezért az egyik szétfőne, úgy pedig nem szép!). Miután a víz felforrt, a fejtett babhoz adjuk a babérlevelet, 1 kis fej hagymát, a teatojásba zárt borsot és 2 gerezd fokhagymát. A zöldbab levét ugyancsak 1 kis fejhagymával, 2 gerezd fokhagymával, valamint a leöblített borsikafűvel és egy kevés sóval ízesítjük. Mérsékelt tűzön, félig lefedve mindkettőt puhára főzzük.

3. Az öntethez mélyebb tálban elkeverjük a citromlét a mustárral, ízlés szerint frissen őrölt borssal, végül az apránként hozzáadott olívaolajjal és 1 kis merőkanál főzőlével. A fejtett babot leszűrjük (a hagymát és a teatojást eltávolítjuk), azonnal-forrón beleforgatjuk az öntetbe, aztán lefedjük, és hagyjuk kihűlni. A zöldbabot leszűrjük, hozzákeverjük a hagymát levével együtt, és ugyancsak hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás előtt a paradicsomokat felkarikázzuk, nem túl mély tálra rendezzük. Két külön kupacban mellészedjük a fejtett- és zöldbabsalátát, megszórjuk a félbevágott mozzarellagyöngyökkel és a finomra vágott petrezselyemmel, végül bazsalikomlevélkékkel díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze. Köret- vagy egytálsalátaként kínáljuk.

Tippek:

– Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, a kétféle babot lazán összekeverjük, és tálalásig hidegen tartjuk. Fogyasztás előtt 1 órával azonban ajánlatos kivenni a hűtőszekrényből, hogy a dermedt olaj kissé felengedjen.
– A babfélék igen jól viselik a mélyhűtést mind nyers, mind főtt állapotban. Ha egy kis munkát és időt szeretnénk megtakarítani, a salátának elkészített babot – hagyma nélkül – nyugodtan eltehetjük a mélyhűtőbe, és fogyasztás előtt 6-8 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A sóban vagy citromlében kissé megfonnyasztott hagymát és a petrezselymet tálaláskor adjuk hozzá.
– Készíthetjük mélyhűtött fejtett, illetve zöldbabból is, ezeket fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez.

Megjegyzések:

A fejteni való bab súlyának felét, akár a zöldborsóét, a héja teszi ki, ezt vásárláskor vegyük figyelembe.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

158 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Narancsos-sajtos
céklasaláta

Krumplisaláta
pesztóöntettel

Almás-narancsos
céklasaláta

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: