2017. október 18.
Lukács napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek


Fotó: Hemző Károly

Tojásos galuska –
klasszikus recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2+4 tojás
  • 3-3,5 dl tej
  • só, bors
  • 500 g finomliszt
  • 5 ek. olaj
  • 100 g tejföl vagy joghurt

 

1. Egy 5-6 literes edényben felteszünk forrni 5 liter vizet, kissé megsózzuk. A tojásokat megmossuk, kettőt tálkába ütünk, simára keverjük 3 dl tejjel és 1 kk. sóval. A lisztet tálba szórjuk, hozzáöntjük a tojásos tejet, és simára keverjük (a tej mennyisége a tojások nagyságától és a liszt minőségétől függ, de jócskán „ragacsos”, sűrűn-folyós masszát kell kapnunk). Kidolgozni nem kell, sőt nem is szabad, mert nyúlós lesz!

2. Lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük a tésztát, több részletben beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe, megkeverjük. Amint a víz színére jönnek a galuskák, szitakanállal kiszedjük/leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet, mindjárt mélyebb teflonserpenyőbe csúsztatjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük. A fenti módon kiszaggatjuk a maradék masszát is.

3. A maradék 4 tojást 1/2 kk. sóval, ízlés szerint frissen őrölt borssal és a tejföllel/joghurttal felverjük. A galuskát felforrósítjuk, ráöntjük a tejfölös tojást, lazán összekeverjük, és csak annyi időre tesszük vissza a tűzre, amíg a tojás éppen csak megkocsonyásodik (mindössze néhány perc!). Ha a tojás megsül-megkeményedik, már nem az igazi! Azonnal tálaljuk. További felforrósított tejfölt, esetleg reszelt sajtot kínálhatunk mellé. Citromos-mustáros-olajos öntettel készített fejes (vagy tavaszi vegyes) saláta illik hozzá.

Változatok:

– A galuskatésztába 1 nagy csokor finomra vágott petrezselymet vagy kaprot, 1-2 evőkanál párolt, áttört spenótot is keverhetünk.

– A kész tojásos galuskát megszórhatjuk pirított szalonnapörccel, hagymával is.

– Tojás helyett 250 g tehén- vagy juhtúróval, 4 dl felforrósított tejföllel is adhatjuk.

Megjegyzések:

Galuskaszaggató híján (nagyanyáink módjára) a tésztából 2-3 evőkanálnyit simítunk egy kisebb méretű, nyeles vágódeszkára, a fazék peremére támasztjuk, 2-3 cm széles pengéjű, gyakorta forró vízbe mártogatott késsel leválasztunk egy kis csíkot a tésztából, szétlapítjuk és apró, gyors mozdulatokkal hosszúkás kis galuskákat „lökdösünk” a forró vízbe; a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

590 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Majonézes
tojássaláta

Sonkás táska
és stangli

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Spenótos
omlett-tekercs

Padlizsán
tükörtojással

Bécsi
krumplisaláta

Mimóza
tojássaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tejszínes-gombás
galuska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: