2018. június 24.
Iván napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek


Fotó: Hemző Károly

Tojásos galuska –
klasszikus recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2+4 tojás
  • 3-3,5 dl tej
  • só, bors
  • 500 g finomliszt
  • 5 ek. olaj
  • 100 g tejföl vagy joghurt

 

1. Egy 5-6 literes edényben felteszünk forrni 5 liter vizet, kissé megsózzuk. A tojásokat megmossuk, kettőt tálkába ütünk, simára keverjük 3 dl tejjel és 1 kk. sóval. A lisztet tálba szórjuk, hozzáöntjük a tojásos tejet, és simára keverjük (a tej mennyisége a tojások nagyságától és a liszt minőségétől függ, de jócskán „ragacsos”, sűrűn-folyós masszát kell kapnunk). Kidolgozni nem kell, sőt nem is szabad, mert nyúlós lesz!

2. Lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük a tésztát, több részletben beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe, megkeverjük. Amint a víz színére jönnek a galuskák, szitakanállal kiszedjük/leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet, mindjárt mélyebb teflonserpenyőbe csúsztatjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük. A fenti módon kiszaggatjuk a maradék masszát is.

3. A maradék 4 tojást 1/2 kk. sóval, ízlés szerint frissen őrölt borssal és a tejföllel/joghurttal felverjük. A galuskát felforrósítjuk, ráöntjük a tejfölös tojást, lazán összekeverjük, és csak annyi időre tesszük vissza a tűzre, amíg a tojás éppen csak megkocsonyásodik (mindössze néhány perc!). Ha a tojás megsül-megkeményedik, már nem az igazi! Azonnal tálaljuk. További felforrósított tejfölt, esetleg reszelt sajtot kínálhatunk mellé. Citromos-mustáros-olajos öntettel készített fejes (vagy tavaszi vegyes) saláta illik hozzá.

Változatok:

– A galuskatésztába 1 nagy csokor finomra vágott petrezselymet vagy kaprot, 1-2 evőkanál párolt, áttört spenótot is keverhetünk.

– A kész tojásos galuskát megszórhatjuk pirított szalonnapörccel, hagymával is.

– Tojás helyett 250 g tehén- vagy juhtúróval, 4 dl felforrósított tejföllel is adhatjuk.

Megjegyzések:

Galuskaszaggató híján (nagyanyáink módjára) a tésztából 2-3 evőkanálnyit simítunk egy kisebb méretű, nyeles vágódeszkára, a fazék peremére támasztjuk, 2-3 cm széles pengéjű, gyakorta forró vízbe mártogatott késsel leválasztunk egy kis csíkot a tésztából, szétlapítjuk és apró, gyors mozdulatokkal hosszúkás kis galuskákat „lökdösünk” a forró vízbe; a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

590 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótkrémmel
töltött tojás

Padlizsán
tükörtojással

Ringlis
töltött tojás

Mimóza
tojássaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Sonkás táska
és stangli

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tejszínes-gombás
galuska

Bécsi
krumplisaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: