2017. október 19.
Nándor napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Ennek az ünnepi tortának az elkészítése egyszerű, kivált, ha a mákos
tortalapot előre megsütjük (aki siet, készítheti likőrbe/rumos tejbe
forgatott babapiskótával is). Az epres joghurthab igényel ugyan némi figyelmet,
de megéri, hiszen végeredmény nemcsak gyönyörű, de finom is!


Fotó: Hemző Károly

Mákos-joghurtos
epertorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A mákos tortalaphoz:
  • 5 tojás
  • 50 g krémtehéntúró
  • 50+60 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 170 g darált mák
  • 60 g zsemlemorzsa
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 5 ek. rum
  • 1 dl tej
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 400 g eper + 10 szem a díszítéshez
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 500 g natúr joghurt
  • 200 g porcukor
  • 5+1 dl tejszín
  • 8 ek. eper- vagy triple sec likőr
  • 1/2 tasak habfixáló (5 g)
  • 1 citromfűbóbita
  • 1 kk. vágott pisztácia

1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tortalaphoz a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkemény, majd 50 g apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá verjük. A túrót, 60 g kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, és az egyenként hozzáadott tojássárgákat habosra keverjük.

2. Összekeverjük a mákot, a zsemlemorzsát és a citromhéjat, majd a habbal, és a rummal elkevert tejjel váltakozva, lyukas fakanállal lazán beledolgozzuk a tojáskrémbe. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságra állított rácson 25 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez 400 g epret megmosunk, felitatjuk róla a vizet, a szárcsonkokat kivágjuk. 8-10 szem megközelítőleg azonos nagyságú-formájú szemet félbevágunk és félreteszünk, a többit finom péppé turmixoljuk. A zselatint beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Elkeverjük a joghurtot a porcukorral és az eperpéppel. 5 dl tejszínt kemény habbá verünk.

4. A felpuhult zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, lábaskába tesszük, hozzáadjuk a likőrt, éppen csak felolvasztjuk. Hozzákeverünk 1 és még 1 kis merőkanál epres joghurtot, aztán erőteljes mozdulatokkal a joghurt egészéhez keverjük, végül több részletben beleforgatjuk a tejszínhabot.

5. Kiemeljük a formából a mákos tortalapot, lapos tálra helyezzük, (állítható) fém/műanyag tortakarikát kanyarítunk köré. A tésztára simítjuk a krém egynegyedét, majd talpukra állítva, vágott felükkel kifelé belenyomkodjuk a felezett eperszemeket, végül a formába simítjuk a maradék krémet. Letakarjuk, 8 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

6. Tálalás előtt 1 órával eltávolítjuk a tortáról a karikát, kijelöljük a szeletek helyét. A maradék 10 szem epret megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, megtisztítjuk, félbevágjuk. Kemény habbá verjük a habfixálóval a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, rózsákat nyomunk belőle a szeletek szegélyére és a torta közepére. A habrózsákat a felezett eperszemekkel és citromfűvel, a torta „csupasz” tetejét pisztáciával díszítjük.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor, tojáslikőr, gyümölcslikőr

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 8 óra hűlési idő

Energiatartalom:

356 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Karalábé-retek-
alma saláta

Meggyes
Pavlova-torta

Gazdag rizssaláta
tojással

Túrós zöldségtorta

Anyák napi
epres szívtorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Ringlis
töltött tojás

Zöldségleves májgaluskával

Mimóza
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: