2017. április 26.
Ervin napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Ennek az ünnepi tortának az elkészítése egyszerű, kivált, ha a mákos
tortalapot előre megsütjük (aki siet, készítheti likőrbe/rumos tejbe
forgatott babapiskótával is). Az epres joghurthab igényel ugyan némi figyelmet,
de megéri, hiszen végeredmény nemcsak gyönyörű, de finom is!


Fotó: Hemző Károly

Mákos-joghurtos
epertorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A mákos tortalaphoz:
  • 5 tojás
  • 50 g krémtehéntúró
  • 50+60 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 170 g darált mák
  • 60 g zsemlemorzsa
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 5 ek. rum
  • 1 dl tej
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 400 g eper + 10 szem a díszítéshez
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 500 g natúr joghurt
  • 200 g porcukor
  • 5+1 dl tejszín
  • 8 ek. eper- vagy triple sec likőr
  • 1/2 tasak habfixáló (5 g)
  • 1 citromfűbóbita
  • 1 kk. vágott pisztácia

1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tortalaphoz a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkemény, majd 50 g apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá verjük. A túrót, 60 g kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, és az egyenként hozzáadott tojássárgákat habosra keverjük.

2. Összekeverjük a mákot, a zsemlemorzsát és a citromhéjat, majd a habbal, és a rummal elkevert tejjel váltakozva, lyukas fakanállal lazán beledolgozzuk a tojáskrémbe. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságra állított rácson 25 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez 400 g epret megmosunk, felitatjuk róla a vizet, a szárcsonkokat kivágjuk. 8-10 szem megközelítőleg azonos nagyságú-formájú szemet félbevágunk és félreteszünk, a többit finom péppé turmixoljuk. A zselatint beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Elkeverjük a joghurtot a porcukorral és az eperpéppel. 5 dl tejszínt kemény habbá verünk.

4. A felpuhult zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, lábaskába tesszük, hozzáadjuk a likőrt, éppen csak felolvasztjuk. Hozzákeverünk 1 és még 1 kis merőkanál epres joghurtot, aztán erőteljes mozdulatokkal a joghurt egészéhez keverjük, végül több részletben beleforgatjuk a tejszínhabot.

5. Kiemeljük a formából a mákos tortalapot, lapos tálra helyezzük, (állítható) fém/műanyag tortakarikát kanyarítunk köré. A tésztára simítjuk a krém egynegyedét, majd talpukra állítva, vágott felükkel kifelé belenyomkodjuk a felezett eperszemeket, végül a formába simítjuk a maradék krémet. Letakarjuk, 8 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

6. Tálalás előtt 1 órával eltávolítjuk a tortáról a karikát, kijelöljük a szeletek helyét. A maradék 10 szem epret megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, megtisztítjuk, félbevágjuk. Kemény habbá verjük a habfixálóval a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, rózsákat nyomunk belőle a szeletek szegélyére és a torta közepére. A habrózsákat a felezett eperszemekkel és citromfűvel, a torta „csupasz” tetejét pisztáciával díszítjük.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor, tojáslikőr, gyümölcslikőr

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 8 óra hűlési idő

Energiatartalom:

356 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Majonézes
tojássaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótos-
tojásos rétes

Ringlis
töltött tojás

Meggyes
Pavlova-torta

Anyák napi
epres szívtorta

Mimóza
tojássaláta

Túrós zöldségtorta

Epres
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: