2017. április 28.
Valéria napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Bár egész éven át gyakran kerül a tányérunkra pulykahús, ott a helye a tavaszi, ünnepi menükben is, hiszen könnyű, ízletes, sőt egy kis „csavarintással” szemet gyönyörködtető, sonkával-sajttal kényeztető pecsenye készíthető belőle.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás
pulykamellrolád

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy, vékony szelet pulykamellfilé (kb. 800 g)
  • só, bors
  • 1 kk. szárított oregánó
  • 150 g hajszálvékony szelet nyers sonka (pl. pármai, serrano, speck)
  • 200 g szeletelt pizza-mozzarella sajt
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • 8 vékony szelet füstölt szalonna vagy bacon
  • 1 nagy fej hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 50 g olajos, aszalt paradicsom
  • 2 paradicsom
  • 400 g apró cukkini
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 csipet szárított kakukkfű
  • 1 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva szelíden kiverjük-elvékonyítjuk. Meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és az oregánóval. Beterítjük a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel (A), megszórjuk a parmezán sajttal, végül beterítjük a mozzarellával (B). Rövidebb oldalán szorosan feltekerjük (C), összenyomkodjuk, vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük (D), két végét fogvájóval betűzzük. Bedörzsöljük sóval és őrölt borssal, mélyebb sütőedénybe fektetjük, betakarjuk a szalonnaszeletekkel.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre vágjuk, a hús mellé dobjuk. Aláöntünk 1/2 dl vizet (vagy fehérbort), lefedjük, és a sütőben 1 órán át pároljuk, végül fedetlenül pirosra sütjük (további 20-25 perc).

3. Az aszalt paradicsomot kiemeljük az olajból, lecsepegtetjük, vékony csíkokra szeljük. A paradicsomokat megmossuk, kettévágjuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A cukkinikat megmossuk, két végüket leválasztjuk.

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beledobjuk  fokhagymagerezdeket, világosdrappra sütjük (vigyázat, ha megégnek, keserű lesz tőlük az étel!), kiemeljük, félretesszük. Egyenesen az illatos olajba gyaluljuk a hámozatlan cukkinikat (E), élénk tűzön, folyamatosan-óvatosan keverve megpirítjuk (4-5 perc), és tányérra szedjük (F). Az olajba dobjuk a friss és az aszalt paradicsomot, a kakukkfűvel, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, 2-3 percig pároljuk, aztán beleforgatjuk a cukkinit és a sült fokhagymát. Jól összeforrósítjuk, fedő alatt melegen tartjuk.

5. Tálalás előtt a húst vágódeszkára emeljük, alufóliával betakarva 10 percig pihentetjük. Lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. Mellé-körészedjük a cukkiniragu felét, és bazsalikombóbitával díszítjük. A zsírtalanított pecsenyaljat külön tálkában kínáljuk. További köretként olasz hosszúmetéltet (tagliatelle) adhatunk hozzá, amelyet lazán összeforgatunk a maradék cukkiniraguval.

Megjegyzések:

A hústekercs hidegen is finom – ez esetben szép vékonyra szeletelve tálra rendezzük, és cukkiniragu helyett 1 közepes, apróra felkockázott nyers cukkinival, 4-5 friss paradicsommal, 1 kis fej apróra felkockázott lilahagymával/újhagymával és 20-25 finomra vágott bazsalikomlevéllel, valamint 1 evőkanálnyi enyhén megpirított tökmaggal vagy fenyőmaggal gazdagított, majonézes joghurtmártással összeforgatott tésztasalátát kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

580 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Tonhalas
krumplisaláta

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Illatos hússal
töltött cukkini

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Halkrémhab
retekpikkellyel

Gazdag rizssaláta
tojással

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: