2018. június 20.
Rafael napja van

Német receptek

A füstölt sonka főzőleve valódi kincs – egyszerű-könnyű, finom leveseket főzhetünk vele abban az esetben, ha igencsak tartalmas a menüsor vagy amúgy is elteltünk már a bőséges húsvéti ételekkel. Ha nem használjuk fel 3-4 nap alatt, tanácsos eltenni a mélyhűtőbe.


Fotó: Hemző Károly

Spenótos-rizses
zöldségleves – füstölt lével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g spenót
  • 400 g sárgarépa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
  • 100 g hosszú szemű rizs
  • 1,5 liter füstöltlé
  • 200 g csemegekukorica (konzerv)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek. rétesliszt
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1-2 ek. citromlé
  • néhány zöldfűszerlevél

1. A spenótót megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, finomra vágjuk. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. A vajat/margarint és az olajat összeforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán rádobjuk a sárgarépát, és 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, élénk tűzön további 1 percig pirítjuk, felengedjük a füstöltével, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.

2. A kukoricát szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a spenóttal együtt a leveshez adjuk, és szelíd tűzön az újraforrástól számított további 5 percig főzzük.

3. Simára keverjük a főzőtejszínben a réteslisztet, 1 merőkanál levessel hígítjuk, folyamatosan keverve a leves egészéhez adjuk. Utánasózzuk, borsozzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, kevés citromlével ízesítjük (a leves alapíze enyhén savanykás), és még egyszer felforraljuk. Tálaláskor  mélytányérokba szedjük, végül tetszés szerinti zöldfűszerlevelekkel díszítjük.

Tippek:

Készíthetjük
– mélyhűtött kukoricából is, amelyet a rizzsel egyidejűleg adunk a leveshez;
– 100 g mélyhűtött spenótpüréből is, amelyet fagyos állapotban közvetlenül habarás előtt dobunk a levesbe;
– 100 g finomra vágott medvehagymával is;
– füstöltlé helyett (3 kockából forralt) 1,5 liter zöldséglevessel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

392 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos pulykarolád

Karalábé-retek-
alma saláta

Tavaszi
zöld leves

Gazdag rizssaláta
tojással

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Spenótos
töltött burgonya

Túrós zöldségtorta

Sonkás és
sajtos roló

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: