2017. október 18.
Lukács napja van

HÚSÉTELEK > Birka- és bárányhússal

Egyszerű, a Mediterráneumban már-már rusztikus ételnek számít a sokfüves pácban előérlelt, amúgy percek alatt elkészülő bárányborda, amelynek méltó
párja a fokhagymával-rozmaringgal illatozó sült krumpli, kísérője pedig a rafinált
ízvilágú mentamártás. Pompás-különleges húsvéti főétel.


Fotó: Hemző Károly

Bárányborda
mentamártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 csontos bárányborda
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl (classico) olívaolaj
  • 1 citrom + 1 a díszítéshez
  • 1-1 kk. szárított zsálya, kakukkfű és oregánó
  • 1/2 kk. őrölt ánizs és oregánó
  • só, bors
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 20 mentalevél + 10 a díszítéshez

1. Eltávolítjuk a báránybordákról a fölösleges faggyút, majd leöblítjük és bepácoljuk őket: a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, áttörjük, hozzáadjuk az olívaolajat és 1 citrom átszűrt levét. A fűszereket összekeverjük, megforgatjuk benne a bordák mindkét oldalát, majd nagyobb tálba fektetjük őket, és meglocsoljuk a citromos-fokhagymás olajjal. Gondosan letakarjuk, 2 órára (még jobb, ha 1 éjszakára) hidegre tesszük, olykor megforgatjuk a pácban.

2. A hús alól serpenyőbe öntjük az olajat, felforrósítjuk, több részletben beletesszük a bordákat, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, és mindkét oldalukat pirosra sütjük (3+2 perc). Tálra rendezzük őket, alufóliával letakarva (a kikapcsolt sütőben) melegen tartjuk.

3. A mártáshoz felöntjük a borral a pecsenyealjat, hozzáadjuk a frissen felaprított mentaleveleket, egyharmadára beforraljuk. Tiszta lábaskába szűrjük, zsírtalanítjuk, utánasózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk, végül tálkába öntjük. A bordákat tálra rendezzük, és mentalevelekkel, gerezdekre vágott citrommal díszítve, a mártás kíséretében tálaljuk. Rozmaringgal sült hasábburgonya illik hozzá. 

Megjegyzések:

A  hosszúcsontos bordák előkészítését érdemes előre megbeszélni-megrendelni a hentesnél, mert hazai szokás szerint eleve rövidre vágják a báránygerinc hosszú csontjait, noha ezek adnák a szeletelt bordák szépségét, ráadásul igen hasznosak is, mert fogyasztáskor „nyél” gyanánt szolgálnak (a báránybordát még a legelegánsabb francia, olasz vagy görög éttermekben is szabad kézbe fogni és lerágcsálni...).

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

15 perc
+ 20 perc
+ 2 óra
pácolási idő

Energiatartalom:

360 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tavaszi
zöld leves

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tésztában sült
vagdalt

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Spenótos
töltött burgonya

Gazdag rizssaláta
tojással

Tonhalas
krumplisaláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: