2018. augusztus 17.
Jácint napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 500 g mélyhűtött leveles tészta
  • 1 tojássárgája
  • 4 egész tojás
  • 1 kk. szezámmag
  • 80 g tejszínes krémsajt (mascarpone, Philadelphia)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. tejszínes torma
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 60 g füstölt sajt
  • só, bors
  • 6-8 bazsalikomlevél

1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1 óra), majd lisztezett munkalapon 4 mm vékonyra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű, cakkos pogácsaszaggatóval 16 korongot szúrunk ki belőle. 8 korongot sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk, 8 közepét pedig 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval ismét kiszúrjuk. A teli korongokat megkenjük tojássárgájával, pontosan a tetejükre illesztjük a 8 tésztagyűrűt, és az apró pogácsákkal együtt megkenjük tojássárgájával (ez utóbbiakat megszórjuk szezámmaggal). 200 °C-ra előmelegített, sütőben 20-25 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a „fészkek” közepén lévő tésztahártyát szelíden behorpasztjuk-összetörjük.

2. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 10 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük.

3. A krémsajtot simára keverjük az áttört fokhagymával, a tormával, a (8 apró bóbita kivételével) finomra vágott petrezselyemmel és a snidlinggel. Belereszeljük a füstölt sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd arányosan elosztva a tésztafészkekbe töltjük.

4. A tojásokat meghámozzuk, derékban félbevágjuk, és a krém tetejére, a tésztafészkekbe ültetjük. Tetejüket a félretett petrezselyemmel, a tányér szegélyét pedig a szezámmagos pogácsákkal és bazsalikomlevelekkel díszítjük. Húsvéti sonka mellé vagy italkorcsolyának kínálhatjuk.

Fontos:

A felengedett leveles tésztával azonnal dolgozni kell, mert ha túllágyul, nehezen formázható. A tésztahulladékot nem tanácsos összegyúrni, mert elveszti levelességét, inkább több rétegben helyezzük egymásra a darabkákat, nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki újra – természetesen, már nem lesz olyan leveles, mint új korában, de „házi használatra” azért megsüthetjük. 

Tippek:

A tésztafészkeket akár 2-3 nappal előbb is megsüthetjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd felhasználásig nejlontasakba csomagoljuk, hogy ne száradjanak ki. Óvatosan bánjuk velük, mert törékenyek!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ a tészta
felengedési ideje

Energiatartalom:

152 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótos papucs

Camembert
sajtfalatkák

Avokádókrém
paprikaladikban

Spenótkrémmel
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Uborka-
vitorlások

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Túrós zöldségtorta

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Sonkakrémes
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: