2017. június 23.
Zoltán napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 500 g mélyhűtött leveles tészta
  • 1 tojássárgája
  • 4 egész tojás
  • 1 kk. szezámmag
  • 80 g tejszínes krémsajt (mascarpone, Philadelphia)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. tejszínes torma
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 60 g füstölt sajt
  • só, bors
  • 6-8 bazsalikomlevél

1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1 óra), majd lisztezett munkalapon 4 mm vékonyra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű, cakkos pogácsaszaggatóval 16 korongot szúrunk ki belőle. 8 korongot sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk, 8 közepét pedig 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval ismét kiszúrjuk. A teli korongokat megkenjük tojássárgájával, pontosan a tetejükre illesztjük a 8 tésztagyűrűt, és az apró pogácsákkal együtt megkenjük tojássárgájával (ez utóbbiakat megszórjuk szezámmaggal). 200 °C-ra előmelegített, sütőben 20-25 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a „fészkek” közepén lévő tésztahártyát szelíden behorpasztjuk-összetörjük.

2. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 10 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük.

3. A krémsajtot simára keverjük az áttört fokhagymával, a tormával, a (8 apró bóbita kivételével) finomra vágott petrezselyemmel és a snidlinggel. Belereszeljük a füstölt sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd arányosan elosztva a tésztafészkekbe töltjük.

4. A tojásokat meghámozzuk, derékban félbevágjuk, és a krém tetejére, a tésztafészkekbe ültetjük. Tetejüket a félretett petrezselyemmel, a tányér szegélyét pedig a szezámmagos pogácsákkal és bazsalikomlevelekkel díszítjük. Húsvéti sonka mellé vagy italkorcsolyának kínálhatjuk.

Fontos:

A felengedett leveles tésztával azonnal dolgozni kell, mert ha túllágyul, nehezen formázható. A tésztahulladékot nem tanácsos összegyúrni, mert elveszti levelességét, inkább több rétegben helyezzük egymásra a darabkákat, nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki újra – természetesen, már nem lesz olyan leveles, mint új korában, de „házi használatra” azért megsüthetjük. 

Tippek:

A tésztafészkeket akár 2-3 nappal előbb is megsüthetjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd felhasználásig nejlontasakba csomagoljuk, hogy ne száradjanak ki. Óvatosan bánjuk velük, mert törékenyek!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ a tészta
felengedési ideje

Energiatartalom:

152 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Uborka-
vitorlások

Spenótos papucs

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Avokádókrém
paprikaladikban

Camembert
sajtfalatkák

Túrós zöldségtorta

Sonkakrémes
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: