2019. január 23.
Zelma napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

Készen vásárolt piskótalapból, némi felnőtt segítséggel, nagyobb gyerekek is
el tudják készíteni anyák napjára! Valódi meglepetés válhat belőle!


Fotó: Hemző Károly

Epres
piskótarolád

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • A piskóalaphoz:
  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 kk. citromlé
  • 4 tojásfehérje
  • 8 tojássárgája
  • 50+50 g+2 ek. porcukor
  • A töltelékhez:
  • 300 g eper
  • 50 g porcukor
  • 1 ek. citromlé
  • 100 g eperlekvár
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 2 dl tejszín
  • néhány citromfűbóbita

1. A felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél  bemutatott módon piskótalapot sütünk.

2. A töltelékhez az epret szűrőtálba tesszük, vízbe merítjük, szelíd rázogatással alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet. 3-4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével, lefedjük, fél órát pihentetjük.

3. Az eperlekvárt felforrósítjuk, vékonyan megkenjük vele a piskóalapot. Beáztatjuk a zselatint 5 dl hideg vízbe. Kemény habbá verjük a vanillincukorral a tejszínt. Az eper 1/3-át leszűrjük, lecsepegtetjük, a többit összeturmixoljuk, majd 1 kis merőkanálnyi pépet a jól kinyomkodott zselatinhoz adunk, és szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk. Több részletben, gyors mozdulatokkal az eperpép egészéhez keverjük, végül apránként összeforgatjuk a tejszínhabbal.

4. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a piskótalapot a krémmel, megszórjuk a leszűrt eperrel, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Fóliába csomagoljuk, 4 órára a hűtőbe tesszük.

4. Tálalás előtt hosszúkás tálra fektetjük a piskótaroládot, tetejét megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és a félretett eperszemekkel, valamint citromfűbóbitákkal díszítjük. Tortaszeletszerű háromszögeket formálva csak az asztalnál szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk mellé.

Tippek:

Készíthetjük készen vásárolt piskótatekercsből is (400 g), az a fontos, hogy nagyon friss legyen, különben ki-betekerés közben eltörik!

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

204 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Orosz
csirkehússaláta

Ringlis
töltött tojás

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tésztában sült
vagdalt

Tonhalas
krumplisaláta

Erdeigomba-
torta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-diós
zellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: