2017. szeptember 22.
Móric napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A vagdalt húsból, amelyet ma inkább darálni, sőt daráltatni szoktunk a hentessel, igen sokféle és változatos étel készíthető. Egyetlen szépséghibája, hogy darált állapotban gyorsan romlandó, ezért lehetőleg 1 napon belül fel kell dolgozni (ha mégsem, inkább tegyük el a mélyhűtőbe).


Fotó: Hemző Károly

Húsgombócok
gombamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 100 g póréhagyma
  • 100 g sárgarépa
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 600 g darált hús (pulyka vagy marha)
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
  • 1 púpozott ek. rétesliszt (20 g)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 dl főzőtejszín (10%-os)

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra, a pórét és a sárgarépát karikákra, a gombát vékony szeletekre, a petrezselymet finomra vágjuk. A darált húshoz adjuk az áttört fokhagymát, a petrezselyem felét, a hagymát, a fűszerkeveréket, a tojást, ízlés szerint sót, borsot, és jól összedolgozzuk. Púpozott kávéskanálnyi adagokra osztva gombócokat formálunk belőle.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat, beletesszük a húsgombócokat, kissé ellapítjuk. Előbb élénk, majd mérsékelt tűzön, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (3+3 perc), tányérra emeljük.

3. A zsiradékba dobjuk a gombát, a pórét és a sárgarépát, 4-5 percig pirítjuk. Meghintjük a rétesliszttel, felöntjük 3 dl vízzel és a borral, majd beletördeljük a leveskockát, és fedő alatt 5-6 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, beleágyazzuk a húsgombócokat, és fedő nélkül jól összeforraljuk (2-3 perc). Mélyebb tálba szedve megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és sós vízben főtt burgonyával (vagy burgonypürével, párolt rizzsel) kínáljuk.

Tippek:

– Dúsíthatjuk a húsmasszát 1 szikkadt, tejben megáztatott és jól kinyomkodott zsemlével is.
– Kényelmes, gyors módszer, ha a fagylatadagolóval azonos nagyságú, szép kerek húsgombócokat szaggatunk ki a húsmasszából, vizes tenyérrel egy kicsit „meggömbölyítjük”, és csak azután tesszük a forró zsiradékba vagy a mártásba.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

398 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Francia
zöldséges lecsó

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Tejszínben sült
újkrumpli

Tésztában sült
vagdalt

Spenótos pulykarolád

Dijoni hagymasaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Francia hagymás-
sonkás pite

Tonhalas
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: