2017. július 27.
Olga napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A vagdalt húsból, amelyet ma inkább darálni, sőt daráltatni szoktunk a hentessel, igen sokféle és változatos étel készíthető. Egyetlen szépséghibája, hogy darált állapotban gyorsan romlandó, ezért lehetőleg 1 napon belül fel kell dolgozni (ha mégsem, inkább tegyük el a mélyhűtőbe).


Fotó: Hemző Károly

Húsgombócok
gombamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 100 g póréhagyma
  • 100 g sárgarépa
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 600 g darált hús (pulyka vagy marha)
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
  • 1 púpozott ek. rétesliszt (20 g)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 dl főzőtejszín (10%-os)

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra, a pórét és a sárgarépát karikákra, a gombát vékony szeletekre, a petrezselymet finomra vágjuk. A darált húshoz adjuk az áttört fokhagymát, a petrezselyem felét, a hagymát, a fűszerkeveréket, a tojást, ízlés szerint sót, borsot, és jól összedolgozzuk. Púpozott kávéskanálnyi adagokra osztva gombócokat formálunk belőle.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat, beletesszük a húsgombócokat, kissé ellapítjuk. Előbb élénk, majd mérsékelt tűzön, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (3+3 perc), tányérra emeljük.

3. A zsiradékba dobjuk a gombát, a pórét és a sárgarépát, 4-5 percig pirítjuk. Meghintjük a rétesliszttel, felöntjük 3 dl vízzel és a borral, majd beletördeljük a leveskockát, és fedő alatt 5-6 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, beleágyazzuk a húsgombócokat, és fedő nélkül jól összeforraljuk (2-3 perc). Mélyebb tálba szedve megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és sós vízben főtt burgonyával (vagy burgonypürével, párolt rizzsel) kínáljuk.

Tippek:

– Dúsíthatjuk a húsmasszát 1 szikkadt, tejben megáztatott és jól kinyomkodott zsemlével is.
– Kényelmes, gyors módszer, ha a fagylatadagolóval azonos nagyságú, szép kerek húsgombócokat szaggatunk ki a húsmasszából, vizes tenyérrel egy kicsit „meggömbölyítjük”, és csak azután tesszük a forró zsiradékba vagy a mártásba.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

398 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Húsos
lilahagymatorta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fasírtmuffin

Tejszínben sült
újkrumpli

Francia hagymás-
sonkás pite

Tésztában sült
vagdalt

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tonhalas
krumplisaláta

Francia
zöldséges lecsó

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Spárgás
tojáslepény
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: