2017. november 23.
Kelemen napja van

TÉSZTAÉTELEK > Gnocchik és galuskák


Fotó: Hemző Károly

Spenótos-sajtos
galuskagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g spenót
  • só, bors
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tej
  • 2+2 tojás
  • 500 g finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 200 g edami sajt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 8 vékony szelet füstölt, húsos szalonna vagy bacon

1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízben 3 percig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. Nagyobb edényben-serpenyőben felforrósítunk 2 ek. vajat/margarint, rózsaszínűre pirítjuk benne az áttört fokhagymát, aztán hozzáadjuk spenótot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, levét teljesen elfőzzük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A galuskához eldolgozunk a tejben 2 tojást, 1 kk. sót, majd a liszthez adjuk, és összekeverjük. Enyhén sós, forrásban lévő, bő vízbe szaggatva kifőzzük, aztán leszűrjük, visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, és meglocsoljuk az olajjal.

3. A sajtot megreszeljük, hozzáadjuk a tejszínt és a maradék 2 tojást, lazán a galuskához keverjük, majd az egészet csinos sütőedénybe terítjük. Kisebb halmokban-foltokban a tetejére rendezzük a spenótot, valamint a harmonikaszerűen hullámosra hajtogatott szalonnaszeleteket, és a forró sütőben csak addig sütjük, amíg a szalonna megpirul (25-30 perc). Külön tálkában (snidlinggel vagy felkarikázott újhagymaszárral ízesített) tejfölt/joghurtot kínálhatunk hozzá. Frissen az igazi!

Tippek:

Előre is elkészíthetjük, de sütésig a hűtőszekrényben tároljuk. Ha cserép- vagy hőálló üvegtálat használunk, ügyeljünk arra, hogy a sütést hideg sütőben kezdjük, mert az áthűlt tál a forró sütőben könnyen elpattanhat! Ez esetben a sütési idő 15-20 perccel hosszabb.

Változatok:

Ízesíthetjük pirított hagymával is: 2 nagy fej hagymát felkarikázunk, 2 ek. olajban aranybarnára pirítunk, sózzuk, borsozzuk, a galuskához keverjük, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

633 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos pulykarolád

Sonkás táska
és stangli

Spenótos-
tojásos rétes

Spenótos
palacsintatorta

Spenótos papucs

Spenótos-mozzarellás
tésztasaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Bécsi
krumplisaláta

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Ligúr spenótos
melegszendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: