2017. július 22.
Magdolna napja van

TORTÁK > Nevezetes torták

A torta (akárcsak névadója) már a maga idejében mesébe illő világkarriert
csinált, az utóbbi években pedig valódi reneszánszát éli, és számtalan változata
létezik. A magyarázat kézenfekvő: egyszerű, mármár elronthatatlan, olcsó, és ellenállhatatlan, mindössze egy kis időre van szüksége, de az már a sütő dolga.


Fotó: Elendel

Meggyes
Pavlova-torta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 4 friss tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
  • 1 csipet só
  • 110 g finomított kristálycukor
  • 1 kk. almaecet vagy fehérborecet
  • 8-10 csepp vaníliakivonat
  • 110 g porcukor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • A rakományhoz:
  • 1 üveg meggybefőtt (650-680 g)
  • 100 g kristálycukor
  • 2 kisujjnyi biocitrom sárga héja
  • 1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1,5 tasak (15g) habfixáló
  • 3 dl tejszín
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita
  • 1 narancskarika (héjával)

1. A felsorolt hozzávalókból az Epres Pavlova-tortánál leírt módon elkészítjük a habcsóktortát.

2. A rakományhoz a meggyet leszűrjük, lecsepegtetjük. 1 dl befőttlében eldolgozzuk a pudingport, a többit felforraljuk a kristálycukorral, a citromhéjjal és a fűszerekkel. Hozzáöntjük a pudingporos keveréket, éppen csak besűrítjük, végül beleforgatjuk a meggyet és összeforraljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Tálalás előtt a habtortát tálra emeljük, vastagon-magasan tetejére halmozzuk a  vanillincukorral és habfixálóval kemény habbá vert tejszínt, végül a meggyet. Néhány citromfű- vagy mentabóbitával és narancskarikával díszítjük, tortaszerűen szeleteljük. Az esetleg kimaradt meggyet külön tálkában kínáljuk mellé.

Fontos:

– Mivel a tojásfehérje zsiradék jelenlétében nem verődik fel, első feltétel, hogy a tojás kettéválasztásakor szemernyi tojássárgája se kerüljön a tojásfehérjébe. Ugyanebből az okból tehát az is fontos, hogy a keverőtál és a habverő tökéletesen zsírmentes legyen.
– A habverőt – ez nem babona, hanem tudomány! – mindig azonos irányban forgassuk-vezessük. Minél tovább verjük a habot, annál több buborék keletkezik, és annál keményebb, tömörebb lesz a habmassza. Ám ha váltogatjuk a keverés irányát, a „szembejövő” buborékok szétpukkasztják-kioltják egymást – a hab tehát összeesik, és többé már nem is lehet felverni.

Tippek:

– Tálalásig (fedetlenül) a hűtőszekrényben tároljuk, de tanácsos mihamarabb elfogyasztani, mert a tejszínhabtól megereszkedik a habcsóktészta, és veszít a ropogósságából, holott úgy az igazi, ha a torta külseje ropogós, a belseje pedig puha-krémes.
– Maga a kész habcsókalap töltetlenül remekül bírja a mélyhűtést; fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen töltjük meg tejszínhabbal, gyümölccsel.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor, likőr

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 20 perc
+ 3 és fél óra
szárítási idő

Energiatartalom:

225 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Anyák napi
epres szívtorta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Narancsos
Pavlova-torta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Karalábé-retek-
alma saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Túrós zöldségtorta

Spenótos-
tojásos rétes

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: