2017. május 25.
Orbán napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A híres-nevezetes bécsi szelethez, a Wiener Schnitzelhez
a hagyománytisztelő helybéliek nem sült krumplit, hanem csakis
az itt leírt módon elkészített burgonyasalátát fogyasztják.


Fotó: Hemző Károly

Bécsi
krumplisaláta
Eredeti neve: Wiener Kartoffelsalat

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg kiflikrumpli vagy egyéb, salátának való krumpli
  • só, bors
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1/2 citrom
  • 2 dl víz vagy zsírtalan húsleves (kockából)
  • 4 ek. fehérborecet
  • 1 csapott ek. porcukor
  • 1 csokor snidling vagy petrezselyem
  • néhány zellerlevél
  • 2 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, hagyjuk langyosra hűlni.

2. Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, megszórjuk egy kevés sóval. A fél citrom levét szitakanálon keresztül egyenesen a hagymára nyomjuk-szűrjük, összekeverjük, lefedjük, fél órát pihentetjük, majd 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.

3. A krumplit felkarikázzuk, és a hagymával rétegezve mélyebb tálba tesszük. 2 dl vizet/zsírtalan húslevest felforralunk a borecettel, 1 kk. sóval és a cukorral, hozzáadjuk a hagyma sós-citromos levét, forrón a burgonyára öntjük, szelíd rázogatással összekeverjük, hagyjuk egészen kihűlni.

4. Tálaláskor finomra vágjuk a snidlinget/petrezselymet, és leöblítjük a zellerleveleket. A krumpli tetejére csinosítjuk a félretett hagymagyűrűket, meglocsoljuk az olajjal, meghintjük frissen őrölt borssal és a snidlinggel, végül a zellerlevélkékkel díszítjük. és csak tálaláskor keverjük össze. Rántott szelethez, frissen sültekhez illik.

Változatok:

– Lilahagyma helyett készíthetjük közönséges főzőhagymával, vagy 1 nagy csokor felaprózott újhagymával és szárával, illetve snidlinggel is (ez utóbbit, illetve a zöld hagymaszárakat nem sózzuk be, mert összeesnek!).

– A burgonyával egy vízben, héjában puhára főzünk 2 kisebb zellert is, meghámozzuk, és apróra felkockázva vagy vékonyan felszeletelve a burgonyához adjuk.

– 2 felkarikázott kemény tojással is gazdagíthatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra
érlelési idő

Energiatartalom:

250 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Krumplipüré-
sütőtök köret

A leveles salátákról

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Mediterrán krumplisaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Olívás
paradicsomsaláta

Dijoni hagymasaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: