2017. július 27.
Olga napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Klasszikusnak számító, világhírű tésztaétel, amely a közép-olaszországi, Rieti környékén fekvő Amatrice (ejtsd: ámátríce) specialitása. Sajnos a történelmi városkát a 2016-ban pusztító földrengés csaknem teljesen lerombolta, de az újjáépítés már megkezdődött. 


Fotó: Hemző Károly

Penne
amatricei módra
Eredeti neve: Penne all'amatriciana

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g parmezán sajt vagy érlelt juhsajt
  • 100 g füstölt, húsos szalonna
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 doboz (400 g) darabolt konzervparadicsom
  • 1 kisebb chili- vagy körömnyi cseresznyepaprika
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 400 g penne (tollhegytészta) vagy rövid makaróni

 

1. A sajtot megreszeljük. A szalonnát vékony csíkokra, majd kockákra vágjuk, mélyebb-nagyobb lábasban vagy serpenyőben szórjuk, hozzáadunk 2 ek. olajat, és mérsékelt tűzön ropogósra sütjük. Felöntjük a borral, élénk tűzön elforraljuk – a pörcöket kiemeljük, félretesszük.

2. A zsiradékhoz adjuk a paradicsomot levével együtt, a felaprózott chili-/eltördelt cseresznyepaprikát, a cukrot, végül a kakukkfüvet, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. Félrebillentett fedő alatt, élénk tűzön kissé besűrítjük (10-12 perc), a csípős paprikát kidobjuk, a szalonnapörcöt pedig visszatesszük a mártásba, és melegen tartjuk.

3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, és lazán összekeverjük a maradék 2 ek. olívaolajjal, valamint a reszelt sajt felével.

4. Előmelegített mélytányérokba szedjük, tetejükre halmozzuk a mártást, és tűzforrón tálaljuk, mert a kellemesen, enyhén csípős íz mellett ez adja meg az étel karakterét. A maradék reszelt sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá. Készíthetjük spagettivel vagy hosszúmetélttel (tagliatelle) is.

Italajánlat:

Bármilyen félszáraz bor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

518 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldbabcsokor
paprikával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Illatos hússal
töltött cukkini

Spenótos
omlett-tekercs

Fasírtmuffin

Tonhalas
krumplisaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos-
tojásos rétes

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: