2017. november 23.
Kelemen napja van

TORTÁK > Házias torták

A Linz városából származó, azaz linzi, magyarosan linzertészta Ausztriában
a mandulával gazdagított omlós tésztát jelenti, amelyből ezerféle süteményt,
így tortát is készítenek. Nem hiányozhat belőle a valódi vanília, a töltelék
pedig csakis savanykás ribizli- vagy málnalekvár lehet. 


Fotó: Hemző Károly

Valódi
linzertorta
Eredeti neve: Echte Linzer Torte

Hozzávalók 16 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 350 g finomliszt
  • 300 g fagyos vaj/margarin
  • 200 g porcukor
  • 300 g darált hámozatlan mandula
  • 1 csapott kk. sütőpor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd
  • 1 ek. tejföl
  • 2 tojássárgája
  • Továbbá:
  • 1 ek. tejszín
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 350 g ribizli- vagy málnalekvár
  • 30 g gyalult mandula
  • porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F

1. A  tésztához a lisztet, az apróra felkockázott vajat/margarint, a porcukrot, a mandulát, a sütőport, a fűszereket, a citromhéjat, a felhasított vaníliarúdból kikapargatott pépet, végül a tejföllel lazított 2 tojássárgáját gyors mozdulatokkal (nagyobb űrtartalmú aprítógépben mindössze néhány pörgetéssel) összedolgozzuk, átgyúrjuk. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb téglatestet formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára hidegre tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 26-28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma kiemelt lapját vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. A cipót lisztezett munkalapon 1-1,5 cm vastag korongra nyújtjuk, kiszúrjuk a tortakarikával (A), és a tortalapra fektetjük (B). Körézárjuk-pattintjuk a karikát, szegélyét vékonyan megkenjük a tejszínnel elhabart tojássárgájával (C) (a forma oldalára ne kerüljön belőle, mert sütéskor ráragad a tészta!).

3. A tésztahulladékot összegyúrjuk, 80-85 cm hosszú hurkát formálunk belőle, fémlapra/lapostányérra csigaszerűen feltekerjük, majd a tésztalap belső szegélyére kanyarítjuk (D). 3-4 cm-re felmagasítjuk, ujjheggyel a forma oldalára nyomkodjuk. A tészta alját megszórjuk a zsemlemorzsával, majd elsimítjuk rajta a lekvárt (E).

4. A tésztatömböt lisztezett munkalapon 4 szeletre, majd 8 vékony hasábra vágjuk, és hosszabb-rövidebb rudacskákra sodorjuk. Átlósan egymásra fektetve berácsozzuk velük a torta tetejét (F), végükre visszahajtjuk-nyomkodjuk a tészta szélét, majd megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk mandulával.

5. Középső bordamagasságra állított rácson  kb. 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, aztán leemeljük róla a tortakarikát, lapos tálra csúsztatjuk, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.

Változatok:

Készíthetjük azonos mennyiségű, hámozott, darált mogyoróból is, amely még finomabb, ha (darált állapotban, zsiradék nélkül) előzőleg kissé megpirítjuk.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, desszertborok, likőrök

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

445 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Zöldséges rétes

Sajtkrémes
mártogató

Szilvás rózsatorta

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás táska
és stangli

Erdeigomba-
torta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Túrós zöldségtorta

Spenótos papucs

Bécsi
krumplisaláta

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: