2018. október 17.
Hedvig napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Elendel

Kapros
káposztafőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g zsenge káposzta („újkáposzta”)
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 400 g (20%-os) tejföl + 4 kk. a díszítéshez
  • 5 ek. rétesliszt
  • 2-4 koktélparadicsom

 

1. A káposzta külső, illetve sérült leveleit lebontjuk, a káposztafejet megmossuk, elnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, és 2-3 cm széles csíkokra szeljük. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, szárát leválasztjuk, néhány szakállkát félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre fonnyasztjuk benne a hagymát, aztán rádobjuk a kapor felét. 1 perc múlva hozzáadjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felöntjük 5 dl vízzel, és fedő alatt majdnem puhára, kissé ropogósra főzzük (15 perc – az újkáposzta nagyon gyorsan megpuhul!).

3. Simára keverjük a tejfölben a réteslisztet, 4 dl hideg vízzel hígítjuk, majd a forrásban lévő káposztához adjuk (azaz behabarjuk), és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve besűrítjük (4-5 perc), végül beleforgatjuk a maradék felaprózott kaprot

4. Tálaláskor a főzeléket mélytányérokba szedjük, és 1-2 kiskanálnyi tejföllel, a félretett kaporszálakkal, valamint félbe-negyedbe vágott paradicsommal díszítve kínáljuk. Szaftos vagy hirtelensült szelethúsok, fasírt, pörkölt, sült virsli illik hozzá.

Megjegyzések:

A nagyobb szemcsés rétesliszt különösen alkalmas főzelékek habarására, mert nem csomósodik össze.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

280 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Hagymás rostélyos

Bécsi
krumplisaláta

Kakaós csiga

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Diós-mákos bejgli

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Hideg
nektarinleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: