2017. július 22.
Magdolna napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Elendel

Kapros
káposztafőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g zsenge káposzta („újkáposzta”)
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 400 g (20%-os) tejföl + 4 kk. a díszítéshez
  • 5 ek. rétesliszt
  • 2-4 koktélparadicsom

 

1. A káposzta külső, illetve sérült leveleit lebontjuk, a káposztafejet megmossuk, elnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, és 2-3 cm széles csíkokra szeljük. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, szárát leválasztjuk, néhány szakállkát félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre fonnyasztjuk benne a hagymát, aztán rádobjuk a kapor felét. 1 perc múlva hozzáadjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felöntjük 5 dl vízzel, és fedő alatt majdnem puhára, kissé ropogósra főzzük (15 perc – az újkáposzta nagyon gyorsan megpuhul!).

3. Simára keverjük a tejfölben a réteslisztet, 4 dl hideg vízzel hígítjuk, majd a forrásban lévő káposztához adjuk (azaz behabarjuk), és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve besűrítjük (4-5 perc), végül beleforgatjuk a maradék felaprózott kaprot

4. Tálaláskor a főzeléket mélytányérokba szedjük, és 1-2 kiskanálnyi tejföllel, a félretett kaporszálakkal, valamint félbe-negyedbe vágott paradicsommal díszítve kínáljuk. Szaftos vagy hirtelensült szelethúsok, fasírt, pörkölt, sült virsli illik hozzá.

Megjegyzések:

A nagyobb szemcsés rétesliszt különösen alkalmas főzelékek habarására, mert nem csomósodik össze.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

280 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Szilvásgombóc

Korhely
lencseleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Lencsefőzelék
füstölt oldalassal

Diós-mákos bejgli

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Sonkás táska
és stangli

Tejszínes-gombás
galuska

Hideg
nektarinleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: