2018. június 20.
Rafael napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Ez az édesség, mint a felfújtfélék általában, langymelegen a legfinomabb,
ezért tálalás előtt (a főétel utáni „szusszanásnyi” pihenőben) sütjük meg.
Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a tejszínes keveréket csak sütéskor öntsük
a gyümölcs tetejére, mert „megissza” a babapiskóta.


Fotó: Hemző Károly

Eper-narancs
gratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 narancs (kb. 1 kg)
  • 4 ek. kristálycukor
  • 500 g eper
  • 20-24 babapiskóta
  • 2 ek. narancslikőr vagy triple sec
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

 

1. A narancsokat megmossuk, kettőt félbevágunk, levüket kinyomjuk, kisebb lábasba szűrjük. A maradék 4-et egészen a gyümölcshúsig hatolva meghámozzuk és kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a narancshúst.

2. A narancshéjból és a „hártyavázakból” kinyomkodjuk a lét, és a filézés közben keletkező narancslével együtt a lábaskába öntjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, majd mérsékelt tűzön szirupsűrűségűre beforraljuk. Hideg vízbe állítva langyosra hűtjük.

3. Közben megmossuk az epret, alaposan lecsepegtetjük, és konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet. A szemek szárcsonkját-csészelevélkéit késheggyel kiemeljük, és nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk őket. 1 nagyobb (24-26 cm átmérőjű) vagy 4 kisebb, lapos tűzálló tálka aljára fektetjük-tördeljük a babapiskótákat. Tetejükre szórjuk az epret és a narancsgerezdeket.

4. Elkeverjük a kihűlt szirupban a likőrt, egyenként a tojásokat, végül a tejszínt, és a gyümölcs tetejére locsoljuk. 220 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral, és azonnal tálaljuk. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 15 perc

Energiatartalom:

246 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli
vitaminsaláta

Spenótos papucs

Ráksaláta
narancskehelyben

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Ringlis
töltött tojás

Tonhalas
krumplisaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Narancskrémleves

Orosz
csirkehússaláta

Tatárbifsztek

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: