2017. december 13.
Luca napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Elendel

Fűszeres
húspogácsák

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2-1/2 kk. szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom
  • só, bors
  • 800 g darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 1+1 ek. olaj
  • 1 kisebb kígyóuborka (150-200 g)
  • 8-16 koktél- vagy datolya-paradicsom
  • 4-5 ek. enyhén csípős mustár
  • 8 szelet rusztikus vagy sokmagos kenyér
  • néhány bazsalikom- vagy oregánóbóbita

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd a zöldfűszerekkel, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal együtt a darált húshoz adjuk, és jól összedolgozzuk.

2. A húsmasszából 8 gombócót formálunk, kissé ellapítjuk, és 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe. Sütés előtt átkenjük őket 1 ek. olajjal, majd faszénparázson, grillserpenyőben vagy sütőpapírral bélelt tepsiben (200 °C-os sütőben) mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.

3. A zöldségeket megmossuk, az uborkát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomokat félbe-negyedbe vágjuk. Vékonyan megkenjük mustárral a kenyérszeleteket, lapos tálra rendezzük. Mindegyikre 1-1 húspogácsát ültetünk, tetejükre pöttyintünk 1/2 kk. mustárt, belenyomkodunk 4-5 kissé egymásra csúsztatott uborkakarikát, végül paradicsommal és bazsalikom- vagy oregánólevelekkel díszítjük. A maradék uborkát és paradicsomot a tálra terítjük vagy felhasználjuk a húspogácsákhoz kínált salátához. 

 

Egyszerű nyári saláta
1 kis fej római, lollo vagy jéghegysalátát megmosunk, kicentrifugázunk vagy konyharuhával szárazra lapogatunk, leveleiket falatnyi darabokra tépkedjük, mélyebb tálba szórjuk. Hozzáadunk 10-12 félbevágott koktélparadicsomot, 1-2 kis fej felkarikázott lilahagymát, tetszés szerint néhány kimagozott olívabogyót, végül az esetleg kimaradt kígyóuborkát. 2-3 ek. balzsamecetet elkeverünk kevés sóval, frissen őrölt borssal és 5-6 ek. extra vergine olívaolajjal, a salátára locsoljuk, lazán összeforgatjuk. 

Tippek:

A húspogácsákat faszénparázs fölötti grillrácson is megsüthetjük, a tálalás ugyanaz.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

425 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Illatos hússal
töltött cukkini

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Erdeigomba-
torta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Paradicsomos-
spárgás saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Halkrémes
uborkakosárka

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: