2018. október 15.
Teréz napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Kekszből és diófélékből, valamint olvasztott vajból/margarinból sütés nélkül is remek tortalapot „döngölhetünk”, csak jól be kell hűteni, hogy összeálljon.
A hozzávalók sokasága senkit se riasszon el, mert a torta elkészítése egyszerű és gyors, bár némi türelem azért kell hozzá. Ám a végeredmény önmagáért beszél...


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös
joghurttorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A morzsaalaphoz:
  • 200 g édes keksz vagy babapiskóta
  • 50 g hámozott mogyoró
  • 50 g hámozott mandula
  • 150 g olvasztott vaj/margarin + a formához
  • A krémhez:
  • 12 zselatinlap (20 g)
  • 250 g krémtehéntúró
  • 750 g joghurt
  • 180 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 biocitrom
  • 1/2 dl narancslikőr
  • 80 g marcipános vagy kókuszos étcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 1/2 tasak (6 g) színtelen tortazselépor
  • 4 kivi
  • 100 g gyönyörű eper
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk. porcukor
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • néhány kisebb citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma oldalát megpöttyözzük vajjal/margarinnal, rásimítunk egy 10-12 cm széles sütőpapírcsíkot, és olajjal megkent tálra helyezzük. A kekszet, a mogyorót és mandulát aprítógépben kissé darabos morzsává zúzzuk (A). Hozzákeverjük a felolvasztott, langyos vajat/margarint (B), majd a tortaformába nyomkodjuk-döngöljük (C), és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megkössön.

2. A krémhez beáztatjuk a zselatinlapokat 1,5 liter hideg vízbe. A túrót, joghurtot, porcukrot, vaníliás cukrot, a gondosan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét (D) botmixerrel sima péppé turmixoljuk. Kis lábasban, szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk a narancslikőrrel a jól kinyomkodott a zselatinlapokat, erőteljes mozdulatokkal beledolgozunk 1 és még 1 kis merőkanál joghurtpépet (E), majd a krém egészéhez adjuk. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőben, gyakran megkeverve lehűtjük-besűrítjük (F).

3. A csokoládét felaprózzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és amint a krém kötni-dermedni kezd, óvatosan, több részletben beleforgatjuk a krémbe (G). Felét a morzsalap tetejére simítjuk, megszórjuk a csokoládéval, majd bevonjuk a maradék krémmel (H), és legalább 6 órára behűtjük.

4. A díszítéshez a tortazseléporból (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) elkészítjük a tortazselét, kissé hűlni hagyjuk. Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt. A kiviket meghámozzuk, felkarikázzuk, a torta közepére rendezzük, majd  vékonyan (ecsettel) bevonjuk a langyos zselével (I), és további 1/2 órára hidegre tesszük.

5. Tálalás előtt az eperszemeket megmossuk, szárazra töröljük, csumájukat kitörjük, félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, csillagcsőrős nyomózsákba szedjük. 16 dundi rózsát nyomunk belőle a szeletek szegélyére, végül az eperrel és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Tippek:

Ha gyakran készítünk gyümölcsös édességeket, amelyek felületi frissességét zselébevonattal biztosítjuk, (a felhasználási javaslat szerint) nyugodtan elkészíthetjük a zseléporos tasak teljes tartalmát, még akkor is, ha pillanatnyilag csak egy részére van szükségünk. A maradékot csavaros üvegbe öntjük, kihűtjük, gondosan lezárjuk, és eltesszük a hűtőszekrénybe (12-14 napig biztosan eláll). Felhasználáskor a kívánt mennyiséget szelíd tűzön/mikróban éppen csak olvadásig melegítjük, és a frissel azonos módon használjuk.

Megjegyzések:

Tejszín helyett növényi habalappal is dolgozhatunk, ebben az esetben a habfixálót elhagyjuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, citromlikőr, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 1 + 6
+ 1/2 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

304 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Anyák napi
epres szívtorta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás és
sajtos roló

Meggyes
Pavlova-torta

Spenótos-
tojásos rétes

Sonkakrémes
töltött tojás

Mimóza
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban

Almás-zöldséges
heringsaláta

Epres
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: