2017. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Kekszből és diófélékből, valamint olvasztott vajból/margarinból sütés nélkül is remek tortalapot „döngölhetünk”, csak jól be kell hűteni, hogy összeálljon.
A hozzávalók sokasága senkit se riasszon el, mert a torta elkészítése egyszerű és gyors, bár némi türelem azért kell hozzá. Ám a végeredmény önmagáért beszél...


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös
joghurttorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A morzsaalaphoz:
  • 200 g édes keksz vagy babapiskóta
  • 50 g hámozott mogyoró
  • 50 g hámozott mandula
  • 150 g olvasztott vaj/margarin + a formához
  • A krémhez:
  • 12 zselatinlap (20 g)
  • 250 g krémtehéntúró
  • 750 g joghurt
  • 180 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 biocitrom
  • 1/2 dl narancslikőr
  • 80 g marcipános vagy kókuszos étcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 1/2 tasak (6 g) színtelen tortazselépor
  • 4 kivi
  • 100 g gyönyörű eper
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk. porcukor
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • néhány kisebb citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma oldalát megpöttyözzük vajjal/margarinnal, rásimítunk egy 10-12 cm széles sütőpapírcsíkot, és olajjal megkent tálra helyezzük. A kekszet, a mogyorót és mandulát aprítógépben kissé darabos morzsává zúzzuk (A). Hozzákeverjük a felolvasztott, langyos vajat/margarint (B), majd a tortaformába nyomkodjuk-döngöljük (C), és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megkössön.

2. A krémhez beáztatjuk a zselatinlapokat 1,5 liter hideg vízbe. A túrót, joghurtot, porcukrot, vaníliás cukrot, a gondosan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét (D) botmixerrel sima péppé turmixoljuk. Kis lábasban, szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk a narancslikőrrel a jól kinyomkodott a zselatinlapokat, erőteljes mozdulatokkal beledolgozunk 1 és még 1 kis merőkanál joghurtpépet (E), majd a krém egészéhez adjuk. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőben, gyakran megkeverve lehűtjük-besűrítjük (F).

3. A csokoládét felaprózzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és amint a krém kötni-dermedni kezd, óvatosan, több részletben beleforgatjuk a krémbe (G). Felét a morzsalap tetejére simítjuk, megszórjuk a csokoládéval, majd bevonjuk a maradék krémmel (H), és legalább 6 órára behűtjük.

4. A díszítéshez a tortazseléporból (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) elkészítjük a tortazselét, kissé hűlni hagyjuk. Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt. A kiviket meghámozzuk, felkarikázzuk, a torta közepére rendezzük, majd  vékonyan (ecsettel) bevonjuk a langyos zselével (I), és további 1/2 órára hidegre tesszük.

5. Tálalás előtt az eperszemeket megmossuk, szárazra töröljük, csumájukat kitörjük, félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, csillagcsőrős nyomózsákba szedjük. 16 dundi rózsát nyomunk belőle a szeletek szegélyére, végül az eperrel és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Tippek:

Ha gyakran készítünk gyümölcsös édességeket, amelyek felületi frissességét zselébevonattal biztosítjuk, (a felhasználási javaslat szerint) nyugodtan elkészíthetjük a zseléporos tasak teljes tartalmát, még akkor is, ha pillanatnyilag csak egy részére van szükségünk. A maradékot csavaros üvegbe öntjük, kihűtjük, gondosan lezárjuk, és eltesszük a hűtőszekrénybe (12-14 napig biztosan eláll). Felhasználáskor a kívánt mennyiséget szelíd tűzön/mikróban éppen csak olvadásig melegítjük, és a frissel azonos módon használjuk.

Megjegyzések:

Tejszín helyett növényi habalappal is dolgozhatunk, ebben az esetben a habfixálót elhagyjuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, citromlikőr, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 1 + 6
+ 1/2 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

304 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Krumplisaláta
túrókrémmel

Mimóza
tojássaláta

Sonkás és
sajtos roló

Húsos
lilahagymatorta

Túrós zöldségtorta

Sonkakrémes
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos-
tojásos rétes

Almás-zöldséges
heringsaláta

Meggyes
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: