2017. december 17.
Lázár napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Aki megfordult balkáni tájakon, tudja, hogy a kedves vendéget rózsaszirmokból
főzött  édes dzsemmel kínálják. A mediterrán népek szintén szívesen fogyasztják
az édes-illatos virágokat, hol ízük, hol gyógyerejükbe vetett hitük miatt. 


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 zsenge cukkini (600 g)
  • só, bors
  • 150 g füstölt pulykasonka
  • 50 g parmezán sajt egy darabban
  • 100 g málna
  • 4-5 mentalevél
  • Az öntethez:
  • 20 g szezámmag
  • 4 ek. fehérborecet
  • 1 kk. porcukor
  • só, bors
  • 1 ek. szójaszósz
  • 2 ek. szezámolaj
  • 5 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8-10 körömvirág

1. A szépség kedvéért lehetőleg kétféle, azaz 2 zöld és különlegességnek számító 2 sárga héjú, zsenge cukkinit vásárolunk. Megmossuk őket, két végüket levágjuk,  1-1 zöld és sárga cukkinit vékony, hosszanti szeletekre gyalulunk, kissé besózunk. A maradék 1 zöld cukkinit félbe, majd 4-5 vékony csíkra, végül apró kockákra vágjuk. A maradék 1 sárga cukkinit vékony karikákra gyaluljuk, mindkettőt gyengén besózzuk.

2. Az öntethez zsiradék nélkül világosra pirítjuk, a szezámmagot, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy (a forró serepnyőben továbbpirulva) meg ne égjen, hagyjuk kihűlni. A borecetben oldódásig keverjük a porcukrot, ízlés szerint sót és borsot, majd hozzáadjuk a szójaszószt, több részletben, folyamatosan keverve a szezám- és olívaolajat. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, és a szezámmaggal együtt az öntethez adjuk. 3 virágocskát félreteszünk a díszítéshez, a többi szirmát az öntetbe szórjuk.

3. A pulykasonkát 3 mm vékony csíkokra metéljük. A sajtból burgonyahámozóval vékony forgácsokat „faragunk”. A különbözőképpen felaprózott cukkinikat lecsepegtetjük, a karikákat és a kockák felét nem túl mély tál aljára terítjük. Tetejükre kócosítjuk-bodorítjuk a hosszú cukkiniszeleteket, rászórjuk a maradék cukkinikockákat, a sonkacsíkokat, a sajtforgácsot és a málnaszemeket (az a lényeg, hogy minél változatosabb formájúak-alakúak legyenek a salátát alkotó elemek).

4. A félretett 3 virágfejjel és a mentalevelekkel díszítjük, de a látvány kedvéért csak találaláskor, az asztalnál locsoljuk meg az öntettel. Előételként kínáljuk, olívaolajjal-oregánóval sült fokhagymás pirítóst, bagettet, vajgöndörkéket adhatunk hozzá.

Tippek:

– Sárga cukkini híján – a szépség kevéért – készíthetjük 1 sárga húsú, vékony csíkokra gyalult paprikával is.
– Málna helyett gazdagíthatjuk leszemezett ribizlivel is (piros mindenképpen legyen benne!).

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy jéghideg sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

255 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldbabcsokor
paprikával

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

A leveles salátákról

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Cézár-saláta
paradicsommal

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Waldorf-saláta

Sajtos reteksaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: