2017. augusztus 17.
Jácint napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Epres-bogyós
savarin

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 350 g finomliszt + a formához
  • 1 kk.+40+200+50 g kristálycukor
  • 20 g élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 50 g puha mazsola
  • 150 g vaj/margarin + a formához
  • 4 tojás
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl édeskés fehérbor
  • 1/2 dl rum
  • 300 g eper
  • 300 g vegyes bogyós gyümölcs (ribizli, josta, málna)
  • 1 dl testes vörösbor
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 3 dl tejszín

1. Az alapreceptnél leírtak szerint a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az 1 kk. cukorral és az élesztővel elkevert tejet, valamint egy kevés lisztet a szélekről, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarva 15 percig kelni hagyjuk. A mazsolát meleg vízzel leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet.

2. A vajat/margarint felolvasztjuk. Habosra keverjük a tojásokat 40 g cukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és a langyos zsiradékkal, a liszthez adjuk, és a kézi mixer dagasztóspiráljával jól kidolgozzuk (egészen lágy tésztát kapunk). Belekeverjük a mazsolát, letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

3. Egy 26 cm átmérőjű korona alakú sütő-, azaz savarinformát kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel. A keverőtálból egyenesen a formába „segítjük” a tésztát, tetejét elsimítjuk, konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg teljesen ki nem tölti a formát (kb. 30 perc).

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük a koronát (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra borítva hagyjuk langyosra hűlni, végül mélyebb tálba emeljük. A fehérborból, 1,5 dl vízből és 200 g cukorból sűrű szirupot főzünk. Langyosra hűtjük, belekeverjük a rumot, majd merőkanalanként a tésztára locsoljuk.

5. A mártáshoz megtisztítjuk a gyümölcsöket, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit lábaskába szórjuk, hozzáadunk 50 g cukrot és a vörösbort, de csak addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. A keményítőt simára keverjük 1 ek. hideg vízzel, a gyümölcshöz adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc).

6. Tálaláskor a koronát lapos tálra csúsztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a korona közepébe halmozzuk, és a félretett gyümölcsökkel díszítjük. A mártást langymelegen, külön tálkában kínáljuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

279 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Burgundiai
rokfortos körte

Ráksaláta
narancskehelyben

Körtés-diós
zellersaláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Ringlis
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: