2017. december 11.
Árpád napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Elendel

Töltött tök
paradicsommártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 zsenge tök (kb. 1 kg)
  • 1 ek. vaj/margarin a tálhoz
  • 6-8 koktélparadicsom
  • 2 azál bazsalikom
  • A töltelékhez:
  • 4 szikkadt (másnapos) zsemle
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 150 g gouda sajt
  • 2 ek. olaj
  • 500 g darált pulykacombfilé
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • só, bors
  • 300 g tejföl
  • A mártáshoz:
  • 3 ek. olaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 doboz felaprózott paradicsom (400 g)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • só, bors
  • 1/2 kk. szárított kakukkfű

1. A tököket meghámozzuk, derékban 2-2 félhengerre vágjuk, magjaikat kivájjuk, húsukat 4-5 cm vastag karikákra szeljük (8-10 db lesz belőle), és vajjal/margarinnal kikent nagyobb sütőtálba/tepsibe sorakoztatjuk.

2. A töltelékhez beáztatjuk a zsemléket langyos vízbe. Megtisztítjuk és felaprózzuk a hagymát és a fokhagymát, a sajtot megreszeljük. Fehéredésig pirítjuk a felforrósított olajban a darált húst, rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, éppen csak megfonnyasztjuk, hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a jól kinyomkodott zsemléket, 2 tojást, a sajt felét, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, végül a tökgyűrűkbe púpozzuk.

3. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat, a maradék sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, bevonjuk vele a töltelék tetejét, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (40-45 perc).

4. Közben a mártáshoz megfonnyasztjuk az olajban a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és a -pürét, sóval, borssal és a kakukkfűvel ízesítjük, szelíd forralással 15 percig főzzük-sűrítjük.

5. A tökgyűrűket óvatosan lapos tálra emeljük, félbe-negyedbe vágott koktélparadicsomokkal, bazsalikommal díszítjük, és a mártás kíséretében tálaljuk.

Tippek:

– A tölteléket ízesíthetjük 1 kis csokor felaprózott petrezselyemmel, 15-20 finomra vágott tárkonylevéllel, kaporral is.
– Ha jó étvágyú a család, burgonyapürét, hagymás-petrezselymes párolt rizst is adhatunk mellé.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

514 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Spenótos papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos
rakott krumpli

Burgundiai
rokfortos körte

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Ringlis
töltött tojás

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: