2018. október 15.
Teréz napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

A tartlett francia találmány, kisebb-nagyobb méretű, alacsony, cakkos oldalú tortaformába terített tésztában sült, általában gyümölcsös krémmel töltött süteményt jelent, de voltaképpen bármi lehet a rakománya: egyszerű vaníliás, csokoládés vagy kávés krém, cukor nélküli változatából pedig remek zöldséges vagy egyéb sós tortákat süthetünk.


Fotó: Hemző Károly

Cseresznye-egres
tortácskák

Hozzávalók 8 szelethez:

  • A tésztához:
  • 210 g finomliszt
  • 140 g vaj/margarin
  • 70 g porcukor
  • 1 csapott kk. sütőpor
  • 1/2 biocitrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk. tejföl
  • A töltelékhez:
  • 2 ek. darált mandula
  • 400 g cseresznye
  • 400 g érett egres
  • 80 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 2 ek. vaníliás pudingpor
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 4 ek. cseresznyepálinka

1. A tésztához a felsorolt hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és néhány pörgetéssel (vagy keverőtálban, a robotgép dagasztóspiráljával) összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, azaz omlós tésztát készítünk. 2 cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára hidegre tesszük. Kikenünk vajjal/margarinnal 2 db 15 cm átmérőjű (vagy 4/8 kisebb) gyümölcstortaformát.

2. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a formákba terítjük, aljukat villával megszurkáljuk. Tetejükre sütőpapírlapot fektetünk, beszórjuk 1 ujjnyi sárgaborsóval vagy szárazbabbal (hogy sülés közben ne púposodjon fel a tészta), és 180 °C-ra előmelegített sütőben (ún. vaksütéssel) 15 percig sütjük. Kimeljük a sütőpapírlapokat a „nehezékkel” együtt, 10 percre visszatesszük a tésztát a sütőbe, aztán hagyjuk kihűlni, és megszórjuk a mandulával.

3. A cseresznyét kimagozzuk, az egres szárát lecsipkedjük, majd a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és 3 ek. vízzel 2 percig forraljuk. A zselatint beáztatjuk 6-8 dl hideg vízbe, hogy felpuhuljon. A pudingport simára keverjük a tejjel és a tejszínnel, a gyümölcshöz öntjük, szelíden kevergetve mindössze 1 percig sűrítjük.

4. Lehúzzuk az edényt a tűzről, beleolvasztjuk a forró krémbe a jól kinyomkodott zselatint, a pálinkával illatosítjuk, végül a formákban sült tésztaágyba simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán 2-3 órára behűtjük. A sütőformákban tálaljuk, tejszínhabot kínálhatunk mellé.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbot, kávéfélék

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 2-3 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

433 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rácsos
almatorta

A vaksütésről

Cseresznyés
túrótorta

Pudingos
epertorta

Mákos-meggyes
rácsos

Almás túrókocka

Sült epertorta

Almás párna

Csokoládés-
narancsos szív

Szilvás
rózsatorta

Zselés-diós
cseresznyetorta

Diós málnatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: