2018. december 15.
Valér napja van

Francia ételek


Fotó: Hemző Károly

Joghurtos
eperparfé

Hozzávalók 4 kupolához:

  • 450 g eper
  • 1 citrom leve
  • 80+80 g porcukor
  • 4 pohár natúr krémjoghurt (125 g/pohár)
  • 2 tojásfehérje
  • 2+1 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 tasak habfixáló
  • néhány mentalevél

1. 12 kisebb, formás szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, megtisztítjuk, felaprózzuk. Hozzáadjuk az átszűrt citromlét és 80 g porcukrot, 15 percig pihentetjük.

2. A joghurtot keverőtálba szedjük, hozzáadjuk az epret, és az egészet sima krémmé-péppé turmixoljuk. 1 csipet sóval és a maradék 80 g cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Ugyancsak kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, majd ebben a sorrendben mindkettőt beleforgatjuk a krémbe. Az egészet lapos fémtálba öntjük, betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, és 30 percenként, két alkalommal erőteljesen megkeverjük.

3. 4 kisebb, 2-2,5 dl űrtartalmú kuglóf-, vagy pudingformába simítjuk-nyomkodjuk a masszát, és legalább 6 órára (még jobb, ha egy egész éjszakára) betesszük a mélyhűtőbe.

4. Tálalás előtt 10 perccel egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formákat, és kistányérokra borítjuk belőlük a parfét, hogy kissé megpuhuljon. Közben a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verünk 1 dl tejszínt, nyomózsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk belőle a parfé tetejére. A félretett, félbevágott eperszemekkel és citromfű- vagy mentalevelekkel díszítve tálaljuk. A maradék tejszínt külön tálkában kínáljuk.

Változatok:

– Folpackkal bélelt őzgerincformában is megfagyaszthatjuk;  ha pedig a massza nem töltené ki teljesen a formát, néhány babapiskótát vagy mogyorós, mézes csókot fektetünk a tetejére (kissé bele is nyomkodjuk), mielőtt betesszük a mélyhűtőbe – jó alapja lesz a parfénak!

– Készíthetjük egyéb, karakteres gyümölcsből is (pl. málna, ribizli, szeder, erdei bogyósok, narancs), a bogyós gyümölcsöket azonban tanácsos áttörni, mert kemény, apró magjaik se nem jók, se nem szépek!

Italajánlat:

Édes pezsgő, sherry vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 6 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

196 kcal/kupola

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Burgundiai
rokfortos körte

Spenótos papucs

Körtés-diós
zellersaláta

Tatárbifsztek

Halkrémes
uborkakosárka

Erdeigomba-
torta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Camembert
sajtfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Paradicsomos-
spárgás saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: