2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

Francia ételek


Fotó: Hemző Károly

Joghurtos
eperparfé

Hozzávalók 4 kupolához:

  • 450 g eper
  • 1 citrom leve
  • 80+80 g porcukor
  • 4 pohár natúr krémjoghurt (125 g/pohár)
  • 2 tojásfehérje
  • 2+1 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 tasak habfixáló
  • néhány mentalevél

1. 12 kisebb, formás szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, megtisztítjuk, felaprózzuk. Hozzáadjuk az átszűrt citromlét és 80 g porcukrot, 15 percig pihentetjük.

2. A joghurtot keverőtálba szedjük, hozzáadjuk az epret, és az egészet sima krémmé-péppé turmixoljuk. 1 csipet sóval és a maradék 80 g cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Ugyancsak kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, majd ebben a sorrendben mindkettőt beleforgatjuk a krémbe. Az egészet lapos fémtálba öntjük, betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, és 30 percenként, két alkalommal erőteljesen megkeverjük.

3. 4 kisebb, 2-2,5 dl űrtartalmú kuglóf-, vagy pudingformába simítjuk-nyomkodjuk a masszát, és legalább 6 órára (még jobb, ha egy egész éjszakára) betesszük a mélyhűtőbe.

4. Tálalás előtt 10 perccel egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formákat, és kistányérokra borítjuk belőlük a parfét, hogy kissé megpuhuljon. Közben a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verünk 1 dl tejszínt, nyomózsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk belőle a parfé tetejére. A félretett, félbevágott eperszemekkel és citromfű- vagy mentalevelekkel díszítve tálaljuk. A maradék tejszínt külön tálkában kínáljuk.

Változatok:

– Folpackkal bélelt őzgerincformában is megfagyaszthatjuk;  ha pedig a massza nem töltené ki teljesen a formát, néhány babapiskótát vagy mogyorós, mézes csókot fektetünk a tetejére (kissé bele is nyomkodjuk), mielőtt betesszük a mélyhűtőbe – jó alapja lesz a parfénak!

– Készíthetjük egyéb, karakteres gyümölcsből is (pl. málna, ribizli, szeder, erdei bogyósok, narancs), a bogyós gyümölcsöket azonban tanácsos áttörni, mert kemény, apró magjaik se nem jók, se nem szépek!

Italajánlat:

Édes pezsgő, sherry vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 6 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

196 kcal/kupola

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos papucs

Halkrémes
uborkakosárka

Tésztában sült
vagdalt

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Orosz
csirkehússaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Camembert
sajtfalatkák

Paradicsomos-
spárgás saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: