2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A zsenge, sokoldalú karalábéból számtalan remek étel (leves, főzelék,
egytálétel, rakottas, felfújt, köret, saláta stb.) készíthető, de talán töltött
változata a legfinomabb. A hagyományos húsos tölteléket ezúttal ízletes zöldségragu helyettesíti.


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges-gombás
töltött karalábé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb, zsenge karalábé (250 - 300 g/db)
  • só, bors
  • 2 zsenge sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • 150 g sampinyon gomba
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 60 g edami vagy gouda sajt
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2+2 ek. finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. olaj

1. A karalábékat meghámozzuk, levél felőli domborulatuktól indulva kivájjuk a belsejüket úgy, hogy 1 cm-es falvastagság mindenütt maradjon. A „hulladékot” lábasba szórjuk, üregükkel fölfelé közéjük ágyazzuk a karalábékat, alájuk öntünk 5 dl vizet, kevés sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára főzzük (25-30 perc).

2. A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és az újhagymát felkarikázzuk, a gombát karcsú gerezdekre szeljük. A petrezselymet (néhány bóbita kivételével) finomra vágjuk. A sajtot szálasra reszeljük.

3. Megfonnyasztjuk a vajban/margarinban a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a gombát, kissé megsózzuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (15-20 perc), végül fedő nélkül teljesen elfőzzük a levüket.

4. Megszórjuk a zöldséget 2 ek. liszttel, felöntjük a tejjel, és csak addig forrósítjuk, amíg teljesen besűrűsödik. Hozzáadjuk a sajtot, a petrezselyem felét, ízlés szerint frissen őrölt borsot, alaposan összekeverjük, kissé hűlni hagyjuk.

5. Üregükkel lefelé tányérra borogatjuk a karalábékat. 1 dl hideg víz és a tejszín keverékében eldolgozzuk a maradék 2 ek. lisztet. A karalábé-darabkákat simára turmixoljuk a főzőlében, hozzáadjuk a tejszínes habarást, szelíd tűzön összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, jócskán borsozzuk, végül a maradék petrezselyemmel illatosítjuk.

6. Megtöltjük a karalábékat a zöldséggel, olajjal vékonyan kikent, mélyebb sütőedénybe ültetjük, bevonjuk a mártással, és 200 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), majd a félretett petrezselyemmel díszítjük, és a sütőtálban kínáljuk. 

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

485 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Almás-besameles
káposztatorta

Spenótos
palacsintatorta

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Bécsi
krumplisaláta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Káposztás
palacsinta

Paradicsomos
rakott cukkini

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sonkás táska
és stangli

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: