2017. október 21.
Orsolya napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

A kenyér finom-kényes rokonaival, a zsemlével, kiflivel, kivált kaláccsal és gyakran gyümölcsökkel készülő rakott finomságok-máglyarakások, tojáshab paplan alatt vagy anélkül, jeles-emlékezetes „darabjai” nagymamáink nosztalgiakonyhájának. Jobbára nem túlságosan tartalmas levesek után (helyett vagy bármikor) valódi csemegeként kínálhatjuk. 


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos
rakott kalács

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 400 natúr fonott kalács
  • 2+1 ek. lágy vaj/margarin + a tálhoz
  • 40+40 g+1+1 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 500 g sárgabarack
  • 1 ek. natúr pisztácia

1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, összekeverjük a rummal, lefedjük. A kalácsot kétujjnyi szeletekre, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk. 2 ek. vajat/margarint felforrósítunk, átforgatjuk benne a kalácskockákat, sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük, és a forró sütőben, 10-12 perc alatt barnára-ropogósra pirítjuk (félidőben egyszer lazán megkeverjük-átforgatjuk). A sütőt visszakapcsoljuk 180 °C-ra.

2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, mélyebb sütőtálat, beleszórjuk a kalácskockákat. 40 g porcukorban elkeverjük a fahéjat, meghintjük vele a kalácsot. A tojásokat megmossuk, egyenként felütjük, turmixkehelybe csúsztatjuk. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és 40 g porcukrot, néhány pörgetéssel habosra keverjük, a kalácsra öntjük, végül meghintjük a rumos mazsolával.

3. A barackokat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, vágott felükkel felfelé kirakjuk velük a kalács tetejét, és megszórjuk 1 ek. porcukorral. 20 percig sütjük, aztán mogyorónyi adogokban tetejére kenjük a maradék 1 ek. vajat/margarint, megszórjuk a maradék 1 ek. porcukorral, és további 15 percig, enyhe pirulásig sütjük (tűpróba!) Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral/alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie!.

4. A pisztáciát durvára-darabosra vágjuk, megszórjuk vele a kész rakottas tetejét, néhány hintésnyi porcukorral vidámítjuk, és melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. Melegíthető (mikróban is), bár langyosan, sőt hidegen is finom!

Tippek:

– Mazsolás vagy csokoládés kalácsból még finomabb.
– Adhatunk mellé sárgabarackmártást/-dzsemet is.
– Ha uzsonnaként/kávé-kísértnek szánjuk, vaníliaöntetet vagy 1-2 gombóc vaníliafagylaltot is kínálhatunk mellé.

Változatok:

– Készíthetjük szikkadt vajas kifliből, zsemléből is.
– Egyéb, aromás gyümölcsökből (őszibarack, meggy, bogyosók), illetve ezek befőtt változataiból is pompás.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

463 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárga tojásos
zöld morzsával

Bécsi
krumplisaláta

Hideg
nektarinleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Sonkás táska
és stangli

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Zöldségleves májgaluskával

Hideg
sárgabarackleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Mákos-almás
máglyarakás

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tárkonyos
spárgás zöldségleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: