2017. augusztus 17.
Jácint napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

A kenyér finom-kényes rokonaival, a zsemlével, kiflivel, kivált kaláccsal és gyakran gyümölcsökkel készülő rakott finomságok-máglyarakások, tojáshab paplan alatt vagy anélkül, jeles-emlékezetes „darabjai” nagymamáink nosztalgiakonyhájának. Jobbára nem túlságosan tartalmas levesek után (helyett vagy bármikor) valódi csemegeként kínálhatjuk. 


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos
rakott kalács

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 400 natúr fonott kalács
  • 2+1 ek. lágy vaj/margarin + a tálhoz
  • 40+40 g+1+1 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 500 g sárgabarack
  • 1 ek. natúr pisztácia

1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, összekeverjük a rummal, lefedjük. A kalácsot kétujjnyi szeletekre, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk. 2 ek. vajat/margarint felforrósítunk, átforgatjuk benne a kalácskockákat, sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük, és a forró sütőben, 10-12 perc alatt barnára-ropogósra pirítjuk (félidőben egyszer lazán megkeverjük-átforgatjuk). A sütőt visszakapcsoljuk 180 °C-ra.

2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, mélyebb sütőtálat, beleszórjuk a kalácskockákat. 40 g porcukorban elkeverjük a fahéjat, meghintjük vele a kalácsot. A tojásokat megmossuk, egyenként felütjük, turmixkehelybe csúsztatjuk. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és 40 g porcukrot, néhány pörgetéssel habosra keverjük, a kalácsra öntjük, végül meghintjük a rumos mazsolával.

3. A barackokat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, vágott felükkel felfelé kirakjuk velük a kalács tetejét, és megszórjuk 1 ek. porcukorral. 20 percig sütjük, aztán mogyorónyi adogokban tetejére kenjük a maradék 1 ek. vajat/margarint, megszórjuk a maradék 1 ek. porcukorral, és további 15 percig, enyhe pirulásig sütjük (tűpróba!) Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral/alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie!.

4. A pisztáciát durvára-darabosra vágjuk, megszórjuk vele a kész rakottas tetejét, néhány hintésnyi porcukorral vidámítjuk, és melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. Melegíthető (mikróban is), bár langyosan, sőt hidegen is finom!

Tippek:

– Mazsolás vagy csokoládés kalácsból még finomabb.
– Adhatunk mellé sárgabarackmártást/-dzsemet is.
– Ha uzsonnaként/kávé-kísértnek szánjuk, vaníliaöntetet vagy 1-2 gombóc vaníliafagylaltot is kínálhatunk mellé.

Változatok:

– Készíthetjük szikkadt vajas kifliből, zsemléből is.
– Egyéb, aromás gyümölcsökből (őszibarack, meggy, bogyosók), illetve ezek befőtt változataiból is pompás.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

463 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tejszínes-gombás
galuska

Hideg
nektarinleves

Mákos-habos
rakott kifli

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Zöldségleves májgaluskával

Spárga tojásos
zöld morzsával

Bécsi
krumplisaláta

Húsos
kelkáposztaleves

Szilvásgombóc

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Mákos-almás
máglyarakás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: