EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Burgonyapürével töltött
padlizsánbatyu
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy padlizsán
- só, őrölt fehér bors
- 1 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1+2+4 ek (classico) olívaolaj
- 2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
- 1 babérlevél
- 1-2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 1 kk. kristálycukor
- 500 g burgonya
- 1 dl tej
- 2-3 ek reszelt parmezán sajt
- 125 g mozzarella
- 1 ek. fenyőmag vagy hámozott mandula
- 3-4 bazsalikombóbita







1. A padlizsánokat megmossuk, szárvégüket leválasztjuk, és 1/2 cm vastag, hosszanti szeletekre vágjuk. Erősen besózzuk, a szeleteket egymásra fektetjük, majd szűrőtálba állítva 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levük elfolyjon.
2. A paradicsommártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, és 1 ek. felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot (A), a babérlevelet, a száráról lecsipkedett kakukkfüvet, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot, majd félig lefedve 20 percig főzzük.
3. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, hasábokra/kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük (20 perc). Leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejet és 2 ek. olívaolajat, majd elektromos habverővel, néhány pörgetéssel finom péppé zúzzuk (túlverni-keverni nem tanácsos, mert nyúlós lesz!). Hozzáadjuk az áttört fokhagymát (B) és a reszelt sajtot, utánasózzuk, borsozzuk, kissé hűlni hagyjuk.
4. A padlizsánszeleteket leöblítjük, jól kinyomkodjuk, és a maradék, több részletben felforrósított 4 ek. olívaolajban, ugyancsak több részletben, mindkét oldalukat pirosra sütjük (C). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a felesleges olajat, aztán keresztirányban, kettesével egymásra fektetjük őket. Mindegyik közepére 1-1 evőkanál burgonyapürét halmozunk (D), és batyuszerűen egymásra hajtjuk a szemben lévő „nyelveket” (E).
5. A paradicsommártást csinos sütőedénybe terítjük, beleágyazzuk a padlizsánbatyukat. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük, a batyuk tetejére fektetjük (F), és 220 °C-ra előmelegített sütőben csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt kissé megpirul (10-15 perc).
6. A fenyőmagot/durvára vágott mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, majd a sütőből kivett batyuk tetejére szórjuk. Bazsalikombóbitákkal díszítve melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. A kimaradt burgonypürét külön tálkában kínáljuk hozzá (készíthetünk eleve több burgonyapürét, mert nagyszerűen harmonizál a paradicsommártással).
Tippek:
Készíthetjük 1 kg friss, érett, húsos paradicsomból is: a paradicsomokat 2 percre forró, majd jéghideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, szárcsonkjukat kivágjuk, elnegyedeljük, magjaikat kiskanállal vagy karalábévájóval kiemeljük-eltávolítjuk, a paradicsomhúst apróra felkockázzuk, a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé