2017. október 23.
Gyöngyi napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Burgonyapürével töltött
padlizsánbatyu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy padlizsán
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1+2+4 ek (classico) olívaolaj
  • 2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • 1 babérlevél
  • 1-2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított  kakukkfű
  • 1 kk. kristálycukor
  • 500 g burgonya
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek reszelt parmezán sajt
  • 125 g mozzarella
  • 1 ek. fenyőmag vagy hámozott mandula
  • 3-4 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A padlizsánokat megmossuk, szárvégüket leválasztjuk, és 1/2 cm vastag, hosszanti szeletekre vágjuk. Erősen besózzuk, a szeleteket egymásra fektetjük, majd szűrőtálba állítva 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levük elfolyjon.

2. A paradicsommártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, és 1 ek. felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot (A), a babérlevelet, a száráról lecsipkedett kakukkfüvet, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot, majd félig lefedve 20 percig főzzük.

3. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, hasábokra/kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük (20 perc). Leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejet és 2 ek. olívaolajat, majd elektromos habverővel, néhány pörgetéssel finom péppé zúzzuk (túlverni-keverni nem tanácsos, mert nyúlós lesz!). Hozzáadjuk az áttört fokhagymát (B) és a reszelt sajtot, utánasózzuk, borsozzuk, kissé hűlni hagyjuk.

4. A padlizsánszeleteket leöblítjük, jól kinyomkodjuk, és a maradék, több részletben felforrósított 4 ek. olívaolajban, ugyancsak több részletben, mindkét oldalukat pirosra sütjük (C). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a felesleges olajat, aztán keresztirányban, kettesével egymásra fektetjük őket. Mindegyik közepére 1-1 evőkanál burgonyapürét halmozunk (D), és batyuszerűen egymásra hajtjuk a szemben lévő „nyelveket” (E).

5. A paradicsommártást csinos sütőedénybe terítjük, beleágyazzuk a padlizsánbatyukat. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük, a batyuk tetejére fektetjük (F), és 220 °C-ra előmelegített sütőben csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt kissé megpirul (10-15 perc).

6. A fenyőmagot/durvára vágott mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, majd a sütőből kivett batyuk tetejére szórjuk. Bazsalikombóbitákkal díszítve melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. A kimaradt burgonypürét külön tálkában kínáljuk hozzá (készíthetünk eleve több burgonyapürét, mert nagyszerűen harmonizál a paradicsommártással).

Tippek:

Készíthetjük 1 kg friss, érett, húsos paradicsomból is: a paradicsomokat 2 percre forró, majd jéghideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, szárcsonkjukat kivágjuk, elnegyedeljük, magjaikat kiskanállal vagy karalábévájóval kiemeljük-eltávolítjuk, a paradicsomhúst apróra felkockázzuk, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

490 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Padlizsántallérok

Fasírtmuffin

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
palacsintatorta

Padlizsán
pizzasütő módra

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Babos zöldségragu
polentával

Marinált zöldségek

Olasz tésztasaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: