2018. július 20.
Illés napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Burgonyapürével töltött
padlizsánbatyu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy padlizsán
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1+2+4 ek (classico) olívaolaj
  • 2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • 1 babérlevél
  • 1-2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított  kakukkfű
  • 1 kk. kristálycukor
  • 500 g burgonya
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek reszelt parmezán sajt
  • 125 g mozzarella
  • 1 ek. fenyőmag vagy hámozott mandula
  • 3-4 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A padlizsánokat megmossuk, szárvégüket leválasztjuk, és 1/2 cm vastag, hosszanti szeletekre vágjuk. Erősen besózzuk, a szeleteket egymásra fektetjük, majd szűrőtálba állítva 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levük elfolyjon.

2. A paradicsommártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, és 1 ek. felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot (A), a babérlevelet, a száráról lecsipkedett kakukkfüvet, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot, majd félig lefedve 20 percig főzzük.

3. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, hasábokra/kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük (20 perc). Leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejet és 2 ek. olívaolajat, majd elektromos habverővel, néhány pörgetéssel finom péppé zúzzuk (túlverni-keverni nem tanácsos, mert nyúlós lesz!). Hozzáadjuk az áttört fokhagymát (B) és a reszelt sajtot, utánasózzuk, borsozzuk, kissé hűlni hagyjuk.

4. A padlizsánszeleteket leöblítjük, jól kinyomkodjuk, és a maradék, több részletben felforrósított 4 ek. olívaolajban, ugyancsak több részletben, mindkét oldalukat pirosra sütjük (C). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a felesleges olajat, aztán keresztirányban, kettesével egymásra fektetjük őket. Mindegyik közepére 1-1 evőkanál burgonyapürét halmozunk (D), és batyuszerűen egymásra hajtjuk a szemben lévő „nyelveket” (E).

5. A paradicsommártást csinos sütőedénybe terítjük, beleágyazzuk a padlizsánbatyukat. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük, a batyuk tetejére fektetjük (F), és 220 °C-ra előmelegített sütőben csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt kissé megpirul (10-15 perc).

6. A fenyőmagot/durvára vágott mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, majd a sütőből kivett batyuk tetejére szórjuk. Bazsalikombóbitákkal díszítve melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. A kimaradt burgonypürét külön tálkában kínáljuk hozzá (készíthetünk eleve több burgonyapürét, mert nagyszerűen harmonizál a paradicsommártással).

Tippek:

Készíthetjük 1 kg friss, érett, húsos paradicsomból is: a paradicsomokat 2 percre forró, majd jéghideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, szárcsonkjukat kivágjuk, elnegyedeljük, magjaikat kiskanállal vagy karalábévájóval kiemeljük-eltávolítjuk, a paradicsomhúst apróra felkockázzuk, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

490 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spenótos
palacsintatorta

Fasírtmuffin

Padlizsán
pizzasütő módra

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Krémsajtos-
olívás papucs

Babos zöldségragu
polentával

Padlizsántallérok

Illatos hússal
töltött cukkini

Marinált zöldségek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: