2017. december 11.
Árpád napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Halkrémes
uborkakosárka

Hozzávalók 12 kosárkához:

  • 2 nagyobb kígyóuborka
  • 2 doboz olajos szardínia (160 g/doboz)
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 1/2 dl tejszín
  • 100 g tejszínes krémsajt
  • 8-10 szem kimagozott olívabogyó
  • 1 ek. citromlé
  • 1 kk. csípős mustár
  • só, bors
  • 1/4 piros húsú paprika

1. Az uborkákat megmossuk, szárazra töröljük, és 6 cm-es darabokra vágjuk. Közepükön 5 mm-t meghagyva (ez lesz a kosárkák füle), két oldalukat derékszögben bevágjuk a „fülig”, majd kivájjuk a belsejüket, hogy helye legyen a tölteléknek. (A „szabáshulladékból” salátát vagy uborkakrémet készíthetünk.)

2. A töltelékhez kiemeljük az olajból a haldarabokat, lecsepegtetjük, és aprítógépbe tesszük. A petrezselymet leöblítjük, 12 apró levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit lecsipkedjük a szárakról, majd a tejszínnel, a tejszínes krémsajttal, a lecsepegetett olívabogyóval, a citromlével, a mustárral, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal együtt a halhoz adjuk. Finom péppé-habbá turmixoljuk, aztán habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a kosárkákat. Fedeles dobozba tesszük, és legalább 1 órára behűtjük.

3. Tálaláskor vékony csíkokra-szeletekre vágjuk a paprikát. Az uborkakosárkákat csinosan tálra rendezzük, a krém tetejét pedig a félretett petrezselyemmel és a paprikával díszítjük. Pirítós vagy sokmagos kifli illik hozzá.

Változatok:

– Csónakokat is készíthetünk belőle, de ez esetben 1 uborka is elegendő: az uborkákat hosszában kettészeljük, kivájjuk, megtöltjük-púpozzuk a krémmel, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk, tetejüket pedig a fenti módon vagy piros ikrával/kaviárral díszítjük.

– Ezzel a pompás halkrémmel (amelyet ízlés szerint markánsabbá tehetünk egy kevés füstölt sprontival, makrelával vagy szardellapasztával) egyéb kivájt zöldségeket vagy citromot is megtölthetünk, de egyszerűen tálkába kócosítva is kínálhatjuk. Pirított kiflikarikákkal a legfinomabb.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

117 kcal/1 kosárka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Burgundiai
rokfortos körte

Spenótos papucs

Uborka-
vitorlások

Camembert
sajtfalatkák

Erdeigomba-
torta

Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Paradicsomos-
spárgás saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Ringlis
töltött tojás

Sajtkrémes
mártogató

Mini sajtnyársak
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: