VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Halkrémes
uborkakosárka
Hozzávalók 12 kosárkához:
- 2 nagyobb kígyóuborka
- 2 doboz olajos szardínia (160 g/doboz)
- 3-4 szál petrezselyem
- 1/2 dl tejszín
- 100 g tejszínes krémsajt
- 8-10 szem kimagozott olívabogyó
- 1 ek. citromlé
- 1 kk. csípős mustár
- só, bors
- 1/4 piros húsú paprika
1. Az uborkákat megmossuk, szárazra töröljük, és 6 cm-es darabokra vágjuk. Közepükön 5 mm-t meghagyva (ez lesz a kosárkák füle), két oldalukat derékszögben bevágjuk a „fülig”, majd kivájjuk a belsejüket, hogy helye legyen a tölteléknek. (A „szabáshulladékból” salátát vagy uborkakrémet készíthetünk.)
2. A töltelékhez kiemeljük az olajból a haldarabokat, lecsepegtetjük, és aprítógépbe tesszük. A petrezselymet leöblítjük, 12 apró levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit lecsipkedjük a szárakról, majd a tejszínnel, a tejszínes krémsajttal, a lecsepegetett olívabogyóval, a citromlével, a mustárral, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal együtt a halhoz adjuk. Finom péppé-habbá turmixoljuk, aztán habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a kosárkákat. Fedeles dobozba tesszük, és legalább 1 órára behűtjük.
3. Tálaláskor vékony csíkokra-szeletekre vágjuk a paprikát. Az uborkakosárkákat csinosan tálra rendezzük, a krém tetejét pedig a félretett petrezselyemmel és a paprikával díszítjük. Pirítós vagy sokmagos kifli illik hozzá.
Változatok:
– Csónakokat is készíthetünk belőle, de ez esetben 1 uborka is elegendő: az uborkákat hosszában kettészeljük, kivájjuk, megtöltjük-púpozzuk a krémmel, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk, tetejüket pedig a fenti módon vagy piros ikrával/kaviárral díszítjük.
– Ezzel a pompás halkrémmel (amelyet ízlés szerint markánsabbá tehetünk egy kevés füstölt sprontival, makrelával vagy szardellapasztával) egyéb kivájt zöldségeket vagy citromot is megtölthetünk, de egyszerűen tálkába kócosítva is kínálhatjuk. Pirított kiflikarikákkal a legfinomabb.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
20 perc
+ 1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
117 kcal/1 kosárka
Nehézségi fok: