2017. október 19.
Nándor napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Elendel

Kapros-túrós
lepény

Hozzávalók 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 1 kk.+100 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 60 g olvasztott vaj/margarin + a tepsihez
  • A töltelékhez:
  • 2-3 közepes krumpli (300 g)
  • 1 nagy csokor kapor + a díszítéshez
  • 4 tojás + 2 tojásfehérje
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 kg krémtehéntúró
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 nagyobb citrom héja
  • 4 dl tejföl

1. A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük-keverjük, felfuttatjuk (10 perc). Eldolgozzuk a maradék 3 dl tejben a tojássárgákat (a fehérjéket félretesszük a töltelékhez), a sót, 100 g porcukrot, majd az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való peremes, kb. 35x40 cm-es tepsit, a papírt vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A töltelékhez a krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hűlni hagyjuk. A kaprot leöblítjük, szakállkáját leválasztjuk, finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, 6 fehérjét  (2 kimaradt a tésztából is!) 1 nagy csipet sóval kemény, majd 100 g apránként beleszórt porcukorral tömör habbá verünk. A túróhoz adjuk a krumplit, a tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a kaprot, végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot.

4. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk-kihuzogatjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. Középső bordamagasságon aranysárgára sütjük (55-60 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, aztán papírostul deszkára emeljük, és tetszés szerinti kockákra-szeletekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük vaníliás porcukorral, és néhány szál kaporral díszítjük.

Változatok:

– Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékbe csak a tejföl felét és 2 tojássárgáját keverünk, majd a sütési idő utolsó harmadában a maradék tejföllel és tojássárgájával megkenjük a tetejét.
– Krumpli helyett adhatunk a töltelékhez 8 ek. búzadarát (grízt) is.
– Élesztős-omlós tésztával  is finom (amilyenből a zserbót vagy a bejglit szoktuk sütni.)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

178 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Sajtkrémes
mártogató

Krémsajtos-
olívás papucs

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Sajtos-sonkás
papucs

Csicseriborsó-
mártogató

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Nektarinos-
túrós kocka

Zöldséges rétes

Toszkán olívás
lapos kenyér

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: