2018. augusztus 18.
Ilona napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Elendel

Kapros-túrós
lepény

Hozzávalók 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 1 kk.+100 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 60 g olvasztott vaj/margarin + a tepsihez
  • A töltelékhez:
  • 2-3 közepes krumpli (300 g)
  • 1 nagy csokor kapor + a díszítéshez
  • 4 tojás + 2 tojásfehérje
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 kg krémtehéntúró
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 nagyobb citrom héja
  • 4 dl tejföl

1. A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük-keverjük, felfuttatjuk (10 perc). Eldolgozzuk a maradék 3 dl tejben a tojássárgákat (a fehérjéket félretesszük a töltelékhez), a sót, 100 g porcukrot, majd az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való peremes, kb. 35x40 cm-es tepsit, a papírt vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A töltelékhez a krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hűlni hagyjuk. A kaprot leöblítjük, szakállkáját leválasztjuk, finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, 6 fehérjét  (2 kimaradt a tésztából is!) 1 nagy csipet sóval kemény, majd 100 g apránként beleszórt porcukorral tömör habbá verünk. A túróhoz adjuk a krumplit, a tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a kaprot, végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot.

4. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk-kihuzogatjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. Középső bordamagasságon aranysárgára sütjük (55-60 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, aztán papírostul deszkára emeljük, és tetszés szerinti kockákra-szeletekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük vaníliás porcukorral, és néhány szál kaporral díszítjük.

Változatok:

– Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékbe csak a tejföl felét és 2 tojássárgáját keverünk, majd a sütési idő utolsó harmadában a maradék tejföllel és tojássárgájával megkenjük a tetejét.
– Krumpli helyett adhatunk a töltelékhez 8 ek. búzadarát (grízt) is.
– Élesztős-omlós tésztával  is finom (amilyenből a zserbót vagy a bejglit szoktuk sütni.)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

178 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás táska
és stangli

Toszkán olívás
lapos kenyér

Szilvás rózsatorta

Zöldséges rétes

Fasírtmuffin

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Avokádókrém
paprikaladikban

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Spenótos
omlett-tekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: