VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Elendel
Töltött paradicsom
szicíliai módra
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g padlizsán
- 150 g paradicsom
- 150 g hagyma vagy lilahagyma
- 2 szál szárzeller
- 1/2 piros húsú paprika
- só, bors
- 50 g kimagozott/paprikával töltött olívabogyó
- 1 ek. kapribogyó
- 2+4 ek. (classico) olívaolaj
- 1 ek. barnacukor
- 1/4 dl borecet
- 8 közepes vagy 4 nagyobb paradicsom
- 2 szál bazsalikom
1. A padlizsánokat 2x2 cm-es kockákra vágjuk, összekeverjük 2 ek. sóval, szűrőtálban 30 percig pihentetjük. A paradicsomokat meghámozzuk, húsukat felaprózzuk. A hagymát és a szárzellert vékony karikákra, a paprikát, valamint az olíva- és a kapribogyókat darabosra vágjuk.
2. 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, a paprikát, az olíva- és kapribogyót, fedő nélkül 10 percig főzzük. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, majd 4 ek. olajban, folyamatosan kevergetve aranybarnára sütjük (4-5 perc). Hozzáadjuk a paradicsomos mártást, a cukrot és a borecetet, élénk tűzön további 3-4 percig főzzük, ízlés szerint borsozzuk, csak a végén sózzuk, kihűtjük (részletesebben lásd sziciliai padlizsánragu).
3. A paradicsomok gömbölyű feléről levágjuk a kalapkájukat, kivájjuk, enyhén besózzuk, majd üregükkel lefelé fordítjuk, hogy levük elcsorogjon (15-20 perc). Ezután papírkendővel szárazra töröljük a belsejüket, megtöltjük a raguval, lapos tálra csinosítjuk, és finomra vágott, illetve leveles bazsalikommal díszítve, friss házikenyér vagy pirítós kíséretében kínáljuk, de hirtelen sült vagy grillezett húsok köreteként is pompás.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé