2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül

Minél délebbre utazik az ember, annál kevesebb húst lát az asztalon, és annál
több zöldséget. Hogy mégis laktató legyen, tésztát vagy rizst szoktak a sűrű,
szinte egytállevesbe főzni, amelyet olykor zsiradék nélkül pirított, fokhagymával bedörzsölt kenyérre tálalnak.


Fotó: Hemző Károly

Nápolyi zöldségleves
Eredeti neve: Minestrone alla napoletana

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 húsos zöldpaprika
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g zellergumó
  • 100 g burgonya
  • 1 közepes cukkini
  • 100 g kelkáposzta
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g fejteni való bab
  • 1 nagy paradicsom
  • 2 szál szárzeller zöldjével
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál bazsalikom
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 40 g aprótészta
  • 50 g reszelt parmezán sajt

1. A paprikát megmossuk, nyílt láng fölött/grillsütőben héját megkapatjuk, 10-15 percre nejlonzacskóba zárjuk, majd lehúzzuk a héját, és apró kockákra vágjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, a zellert, a burgonyát és a hámozatlan cukkinit apró kockákra, a kelkáposztát vékony csíkokra, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A babszemeket kifejtjük, leöblítjük, a paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, és apróra vágjuk. A szárzellert felkarikázzuk, zöldjét, a petrezselymet és a bazsalikomot finomra aprítjuk.

3. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a zöldségeket, 2 percig pirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Beleszórjuk a zellerzöldet és a bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 45-50 percig főzzük.

4. A forrdogáló levesben 10-12 percig főzzük a tésztát, hozzáadjuk a felkockázott sült paprikát, aztán lehúzzuk az edényt a tűzről, a levesbe keverjük a reszelt sajtot, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. Tálaláskor megszórjuk a vágott petrezselyemmel. Külön tálkában további reszelt sajtot kínálhatunk hozzá. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Tippek:

– Paprika helyett gazdagíthatjuk apróra felkockázott, olívaolajban elősütött padlizsánnal is.
– Téli változatát 50 g elkapart, zsírjára sütött szalonnával is szokták készíteni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

119 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos-
tojásos rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Gazdag spárgás
zöldségleves

Téli minestrone
csicseriborsóval

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Fasírtmuffin

Kukoricás
paradicsomleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: