2018. szeptember 26.
Jusztina napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták

Nem igazán olcsó, nem is gyors, de fantasztikus! A csúsztatott palacsinta a legfinomabb palacsinták egyike, kedvünk és fantáziánk szerint a legváltozatosabb töltelékekkel gazdagíthatjuk.

Fotó: Elendel

Erdei gyümölcsös
palacsintatorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A palacsintákhoz:
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 8 tojás
  • 100 g lágy vaj/margarin + a sütéshez
  • 80 g porcukor
  • 200 g rétes- vagy fogós liszt
  • 1 csipet só
  • 5 tasak (50 g) vanillincukor
  • A töltelékhez:
  • 700 g vegyes erdei vagy kerti bogyós gyümölcs
  • 100 g áfonyadzsem vagy -öntet
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 100 g hámozott, darált mandula
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • citromfű- vagy mentabóbita
A
B
C
D
E
F
G

1. Először a tölteléket készítjük el: a gyümölcsöket megtisztítjuk (a málnát lehetőleg ne mossuk meg!), 100 g-ot félreteszünk a díszítéshez. Az áfonyaöntetet/-dzsemet lábaskába öntjük, felforraljuk 1 dl vízzel, beleszórjuk a gyümölcsöket, 2-3 percig főzzük. Az étkezési keményítőt elkeverjük további 1 dl vízben, a gyümölcshöz keverjük (A), éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), hagyjuk langyosra hűlni. A mandulát összekeverjük a porcukorral.

2. A palacsintához a tejet és a tejszínt összeöntjük. A citromot és a tojásokat alaposan megmossuk, a citromot szárazra töröljük, a tojásokat kettéválasztjuk (a fehérjéket keverőtálba csúsztatjuk, félretesszük). A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, végül a tejszínes tejjel váltakozva beleszórjuk a lisztet, és simára-csomómentesre keverjük. Lefedjük, 15 percet pihentetjük.

3. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, apránként beleszórjuk a vaníliás cukrot, kemény-tömör habbá verjük, végül több részletben, óvatosan beleforgatjuk a palacsintamasszába (B).

4. És most jön a némi figyelmet igénylő sütés-építés: először is mindent, egy hőálló, lapos tálaló tálat is a kezünk ügyébe készítünk. Mogyorónyi vajjal/margarinnal felforrósítunk egy közepes méretű, 20-22 cm átmérőjű palacsintasütőt/teflonserpenyőt, aztán visszakapcsolunk takarékra (ez nagyon fontos, mert könnyen megég a palacsintában lévő cukor!). A serpenyőbe öntünk-simítunk-forgatunk 1,5 kis merőkanál masszát (C), és addig sütjük, amíg az alja aranysárgára, a teteje pedig rezgősre pirul (2,5-3 perc).

5. Tortalapáttal fellazítjuk a palacsinta szegélyét, kissé megrázzuk, majd óvatosan tűzálló tálra csúsztatjuk úgy, hogy rezgős oldala legyen felül (D). Elkezdjük sütni a következő palacsintát, közben az előző tetejét (arányosan elosztva) megszórjuk 1-1,5 ek. cukros mandulával (E), és elsimítunk rajta 2 nagyobb evőkanál gyümölcskrémet (F). Aztán palacsinta stb. következik (G), amíg a hozzávalók el nem fogynak (10-12 darab lesz belőle). Az utolsó palacsintát sült oldalával fölfelé borítjuk a torony tetejére, és nem szórjuk-kenjük meg semmivel.

6. Tálalás előtt 180 °C-ra előmelegített sütőben átforrósítjuk a palacsintatortát (15-18 perc). Tetejét megszórjuk porcukorral, közepére halmozzuk a félretett gyümölcsöt, citromfű- vagy mentabóbitával díszítjük, és tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

– Készíthetjük mélyhűtött erdei gyümölcsökből is, ez esetben azonban a teljes mennyiségből mártást főzünk, és a sűrűjéből 2-3 szűrőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
– Egyéb, friss, karakteres-aromás szezongyümölccsel is gazdagíthatjuk (narancs, mandarin, kivi stb.).
– Vendégvárónak is ideális, mert a tortát jó előre megépíthetjük, tálalás előtt csak át kell forrósítani (ha a hűtőben tároltuk, hideg sütőben kezdjük, hogy a belseje is biztosan átmelegedjen, így 20-25 perccel több idő szükséges hozzá!)

Italajánlat:

Desszertbor vagy félédes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

415 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Bécsi
krumplisaláta

Spenótos
palacsintatorta

Zöldséges
sörpalacsinta

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Korhely
lencseleves

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tejszínes-gombás
galuska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: