2017. augusztus 17.
Jácint napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sárga hüvelyű bab
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 400 g paradicsom
  • 15-20 bazsalikomlevél (1 kk. szárított)
  • 8-10 mentalevél
  • 10-10 szem zöld és fekete olívabogyó
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3+2 ek. olaj

1. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk. Enyhén sós, a fokhagymával ízesített vízben majdnem puhára főzzük (20 perc). A paradicsomokat 2 percre forró, majd jéghideg vízbe merítjük, meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A bazsalikomot és a mentát leöblítjük, néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk. Az olívabogyókat kimagozzuk.

2. A hagymákat meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, és 3 ek. olajban megfonnyasztjuk. Rádobjuk a paradicsomot, az olívabogyókat, a zöldfűszereket, ízlés szerint borsozzuk, és fedő nélkül 15 percig rotyogtatjuk. Csak a végén sózzuk, mert az olíva eredendően sós!

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozunk egy mélyebb tűzálló tálat. A babot leszűrjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet. Felét a tálba terítjük, rásimítjuk a paradicsomos mártás felét, majd ismét bab és mártás következik. Tetejét meglocsoljuk a maradék olajjal, és a sütőben mindössze 10-12 percig forrósítjuk. A félretett fűszerlevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk. Frissen sült, grillezett húsokhoz, halakhoz, virslihez kínálhatjuk.

Változatok:

Ha a két babréteg közé 4 felkarikázott kemény tojást terítünk, és sütés előtt megszórjuk 100-150 g  elmorzsolt feta sajttal, tüstént egytálétel válik belőle.

Italajánlat:

Könnyű félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

360 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Babos zöldségragu
polentával

Padlizsán
tükörtojással

Almás-besameles
káposztatorta

Spenótos
rakott krumpli

Tésztával töltött
padlizsán

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Görög zöldbableves
feta sajttal

Almás-gombás
rakott krumpli

Marinált zöldségek

Gazdag rizssaláta
tojással

Paradicsomos
rakott cukkini

Vegyes
nyári rakottas
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: