2017. október 17.
Hedvig napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Szilvahabkupola

Hozzávalók 4 személyre:

  • 350 g érett, magvaváló szilva
  • 100 g kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 5 ek. rum
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 1,5+1 dl tejszín vagy növényi habalap
  • 4 szem muskotályszőlő
  • 1 ek. csokoládéforgács
  • néhány citromfűlevél

1. A szilvát kimagozzuk, lábaskába szórjuk. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a citromlét és a fűszereket, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Hozzáöntjük a 1/2 dl hideg vízben feloldott keményítőt, éppen csak besűrítjük (1 perc). Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot, 1/3-át félretesszük a díszítéshez, a többit krémmé turmixoljuk.

2. 5 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatinlapokat, majd kinyomkodjuk, és a forró krémben olvadásig keverjük. Jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.

3. Kemény habbá verünk 1,5 dl tejszínt, beleforgatjuk a krémbe, majd 4 db hideg vízzel kiöblített, 1,8-2 dl-es, sima oldalfalú formába simítjuk, és 4 órára betesszük a hűtőszekrénybe (ha kimaradna a habból, tálkába simítjuk, és abban is kínáljuk).

4. Tálalás előtt kemény habbá verünk 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük. A formák belső pereme mentén késhegggyel fellazítjuk a krémet, 1-2 pillanatra (óvatosan, hogy a belsejükbe ne folyjon!) meleg vízbe mártjuk, és szelíd ütögetéssel 4 kistányérra borítjuk belőlük a habot. Körbeöntözzük a félretett szilvamártással, végül habrózsákkal, szőlővel, csokoládéforgáccsal és citromfűvel díszítjük.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

391 kcal/kupola

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Joghurtos kukorica-
retek saláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos papucs

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tésztában sült
vagdalt

Orosz
csirkehússaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Erdeigomba-
torta

Ringlis
töltött tojás

Almás-szőlős
sajtsaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Körtés-diós
zellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: