2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A bazsalikommal illatosított hústekercsekből formás-ízletes csigákat-nyársakat készíthetünk, amelyeket nemcsak grillen, de serpenyőben vagy tepsiben-sütőben
is megsüthetünk. Burgonyapürét, alufóliába csomagolt, héjában sült újkrumplit,
és vegyes idénysalátát kínálhatunk hozzá.


Fotó: Hemző Károly

Húscsigák
nyárson

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 nagy szelet sovány sertéscomb (600 g)
  • só, bors
  • 1 nagy fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 12-15 bazsalikomlevél
  • 1 ágacska friss (10 cm-es) vagy 1/2 kk. szárított rozmaring
  • 9 vékony szelet (kb. 150 g) angolszalonna
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4 db hosszú bambusz- vagy hurkapálcika
  • A grillmártáshoz:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2-1 hegyes csípős vagy chilipaprika
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 kis doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 8-10 bazsalikomlevél

1. A hússzeleteket folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük, majd folpackkal letakarjuk, kissé kiverjük-elvékonyítjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a bazsalikomot és a rozmaringot leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet.

2. A hússzeleteket megkenjük 2-2 gerezd áttört fokhagymával. Kissé egymásra csúsztatva beterítjük 3-3 szelet angolszalonnával és az arányosan elosztott bazsalikomlevelekkel (ha nem elég vékonyak a szalonnaszeletek, azokat is kiverjük).

3. Szorosan feltekerjük a húslapokat, majd úgy, hogy a hajtás vége-éle a tekercsek egymással érintkező oldalára kerüljön, szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket, és egyenlő távolságot tartva 4 bambuszpácikával átszúrjuk. A bambuszpálcikákkal párhuzamosan 4 darabra vágjuk a tekercs-együttest, majd vágott felükre fektetjük, és kissé ellapítjuk-kerekre igazítjuk a húscsigákat.

4. Nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a csiganyársakat, élénk tűzön minden oldalukat megkapatjuk-körbesütjük (5 perc). Melléjük-közéjük dobjuk a gerezdekre szelt hagymát és a rozmaringot, alájuk öntjük a bort, aztán takarékra kapcsolunk, és fedő alatt puhára pároljuk (25-30 perc). A mártás kíséretében tálaljuk. Burgonyapürét, alufóliába csomagolt, héjában sült krumplit és vegyes idénysalátát kínálhatunk hozzá.

5. A grillmártáshoz a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk. A chilipaprika ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, illetve eltávolítjuk, mindhármat a felforrósított olajra dobjuk, 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 20 percig sűrítjük. A borecettel, a cukorral, ízlés szerint frissen őrölt borssal ízesítjük, összeforraljuk, végül csinos tálkába szedjük, és frissen vágott bazsalikommal díszítjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Fontos:

Ha a nyársra fűzött húscsigákat szabad tűzön, parázs fölött sütjük, minden oldalukat gondosan kenjük meg olajjal, csomagoljuk alufóliába, 15-20 percre helyezzük a grillrácsra, majd bontsuk ki a fóliából, és olajjal kenegetve további 10-12 percig, enyhe pirulásig süssük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

460 kcal/nyárs

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tatárbifsztek

Camembert
sajtfalatkák

Spenótos papucs

Burgundiai
rokfortos körte

Orosz
csirkehússaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ringlis
töltött tojás

Tonhalas
krumplisaláta

Paradicsomos-
spárgás saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: