2017. október 19.
Nándor napja van

TÉSZTAÉTELEK > Töltött, rakott tészták

Előrebocsátom, hogy nem csekély vállalkozás, de olyan szép, finom
és különleges, hogy megéri a fáradságot! Kivételes alkalmakra, az olasz
konyha szerelmeseinek ajánlom!


Fotó: Elendel

Tésztában sült
tortellinitorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A tésztaköpenyhez:
  • 400 g finomliszt
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • 1/2 dl víz
  • 1-1 csapott ek. só és kristálycukor
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • A töltelékhez:
  • 500 g húsos/sonkás tortellini (készen vásárolt)
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • A mártáshoz:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 g angolszalonna
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 doboz felaprított konzervparadicsom (400 g/doboz)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 csapott kk. szárított oregánó
  • 1 ek. kristálycukor
  • só, bors
  • 15-20 bazsalikomlevél + a díszítéshez

1. A tésztaköpenyhez a lisztet és a felkockázott vajat/margarint összemorzsoljuk (aprítógépben mindössze néhány pörgetés!), gyors mozdulatokkal (további rövid pörgetéssel) beledolgozzuk a villával kissé felvert tojásokat, valamint a vízben elkevert sót és cukrot. 2/3-1/3 arányban két részre osztjuk a tésztát, cipókat formálunk belőlük, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük.

2. A töltelékhez 4 liter enyhén sós vízben félpuhára főzzük a tortellinit (8-10 percig és ne tovább, mert kinyílnak a tésztagyűrűk - lesz idejük teljesen megpuhulni a sütőben!). Leszűrjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk 3 ek. olívaolajjal, lazán összekeverjük, nagyobb, lapos tálra terítve hagyjuk kihűlni.

2. Közben elkészítjük a mártást: a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, az angolszalonnával együtt apróra felkockázzuk, majd az olívaolajjal együtt 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, az oregánót, a cukrot,  ízlés szerint sót és borsot, félrebillentett fedő alatt 20 percig főzzük, végül beleforgatjuk a leöblített, felaprózott bazsalikomot, és kihűtjük.

4. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, behintjük zsemlemorzsával, a felesleget kirázzuk belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Lisztezett munkalapon kb. 46 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a nagyobb cipót, és a tortaformába fektetjük úgy, hogy a szegélyek 2-3 cm-nyire túllógjanak a forma peremén, alját villával sűrűn megszurkáljuk.

5. A tésztaágyra terítjük a tortellini felét, aztán a mártás és a reszelt sajt fele, végül a maradék tortellini, mártás és sajt következik. A kisebbik cipót 28 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, szegélyéből körben levágunk egy vékony csíkot a díszítéshez, a lapot pedig a rakottas tetejére fektetjük, megkenjük tojássárgájával, és visszahajtjuk rá a szegélyeket. A félretett tésztacsíkból tetszés szerinti szépségeket (levél, csiga, virág stb.) formálunk, a fedőlapra csinosítjuk, és megkenjük az egészet tojássárgájával. Tetejét villával sűrűn megszurkáljuk, majd a sütő közepére helyezett rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, a sülés utolsó harmadában lazán letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral.

6. A formát rácsra helyezzük, 10 perc múlva lehúzzuk a tortáról a karikát, további 20-25 percig pihentetjük, aztán (két hús- vagy tortalapáttal) óvatosan lapos tálra emeljük. Bazsalikommal és/vagy paradicsommal díszítjük, langymelegen, tortaszerűen szeleteljük.

Megjegyzések:

A tésztában sült tésztatorta Itáliaszerte – de különösen Emilia-Romagna tartományban – ünnepi alkalmakra készített előétel, amelyet viszonylag karcsúbb szeletekre vágnak, hogy maradjon hely a főételnek is. Ha egytálételnek szánjuk 8 személyre tökéletesen elegendő!

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

423 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Olasz tésztasaláta

Túrós zöldségtorta

Tonhalas
krumplisaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: