2017. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A vaníliaillatú, édes, ragacsos-finom tejberizs telt zamata sokunkban a gyermekkor ízemlékeit idézi. És hogy a jónál mindig van jobb, arra bizonyítékul itt ez a habos rizstorta, amelyet a pikáns-savanykás gyümölcsök varázsolnak feledhetetlenné. 


Fotó: Hemző Károly

Bogyós-habos
rizstorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A mogyorós alaplaphoz:
  • 3 tojás
  • 80 g porcukor
  • 80 g darált mogyoró
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1/2 tasak (6 g) sütőpor
  • 30 g reszelt étcsokoládé
  • A töltelékhez:
  • 7,5 dl tej
  • 100 g kristálycukor
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 1 vaníliarúd
  • 2 ujjnyi (bio) citromhéj
  • 160 g kerek szemű rizs
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 4+1 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 300 g bogyós gyümölcs vegyesen (málna, szeder, fehér, piros és fekete ribizli)
  • 2 tasak piros tortazselépor (24 g)
  • 1,25 dl almalé
  • 1,25 dl édeskés asztali bor
  • néhány kisebb mentalevél
A
B
C
D
E
F

1. A mogyorós tortalaphoz egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az egész tojásokat 1 csipet sóval és a cukorral keményre-habosra felverjük. A mogyorót, zsemlemorzsát, sütőport és a csokoládét összekeverjük (A), apránként a tojáskrémhez adjuk, majd a formába simítjuk, és középső bordamagasságon 20-25 percig sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk langyosra hűlni (kissé összeesik, nem baj!), majd tortarácsra borítjuk, lehántjuk az aljáról a sütőpapírt (B), és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, a vajjal/margarinnal, a felhasított vaníliarúddal és a citromhéjjal (C). A rizst enyhén sós, forrásban lévő, bő vízben 3 percig főzzük, aztán leszűrjük, jól lecsepegtetjük, a tejhez adjuk, és folyamatosan keverve egészen puhára főzzük. Kidobjuk belőle a vaníliát és a citromhéjat, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűjük.

3. Közben beáztatajuk a zselatint 6-8 dl hideg vízbe. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk. A mogyorós lap sütésére használt tortaformát elmossuk, alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral, majd belefektetjük a sülés közben kissé „összement” tortalapot.

4. A maradék 1 dl tejszínnel mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatint. Gyors mozdulatokkal hozzákeverünk egymás után 2 kanál rizst, és a massza egészéhez adjuk. Több részletben, lyukas fakanállal óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot (D), majd a formába simítjuk (E). Alufóliával lazán letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 6 órát dermedni hagyjuk.

5. A bogyós gyümölcsöket (a málna kivételével) megmossuk, konyharuhába takarva felitatjuk róluk a vizet, majd villával leválasztjuk a szárakról a szemeket, és szép változatosan a torta tetejére szórjuk (F). A tortazseléporból, 2,5 dl vízből, az almaléből és a borból (a csomagoláson olvasható felhaszálási javaslat szerint) elkészítjük a zselét, majd bevonjuk vele a tortát, és legalább 1 órára hidegre tesszük.

6. Tálaláskor lehúzzuk a karikát a tortáról, lapos tálra csúsztatjuk, végül óvatosan lehántjuk az oldaláról a sütőpapírcsíkot, és mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.

Fontos:

Erre a célra kizárólag a kezeletlen, magas keményítőtartalmú, általában kerek szemű, illetve rizottó készítésére ajánlott rizs felel meg, amely főtt állapotban ragacsos állagú. Mielőtt a tejhez adnánk, azért tanácsos rövid ideig forró vízben előfőzni, hogy a rizs „páncélja” kissé felpuhuljon, és tökéletesen magába szívja a fűszeres tejet, így sokkal ízletesebb lesz.

A legfontosabb szabály: a fövésben lévő rizshez soha nem szabad hideg folyadékot adni, mert megtorpan a folyamat, a rizs kívülről elázik, belseje azonban kemény marad!

Italajánlat:

Édes pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 6+ 1 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

271 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Sonkás és
sajtos roló

Húsos
lilahagymatorta

Gombás táska

Szerencsegomba
tojásból

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtkrémes
mártogató

Tökmagos-
sajtos stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: