2017. december 11.
Árpád napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek


Fotó: Elendel

Szilvás
tésztagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g cérnametélt
  • 1 ek. vaj/margarin + a formához
  • 80 g dió, hámozott mandula és natúr pisztácia vegyesen
  • 12-16 szem érett szilva
  • 4 citromfűbóbita
  • Az öntethez:
  • 2 tojássárgája
  • 50 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • A szilvaröszterhez:
  • 400 g szilva
  • 80 g méz
  • 4 ek. citromlé
  • 1 dl száraz vörösbor
  • kisujjnyi fahéj
  • 1/4 kk. őrölt gyömbér
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. Enyhén sós, bő vízben, kifőzzük a tésztát (mindössze 1,5-2 perc!). Leszűrjük, lecsepegtetjük, mély tálba csúsztatjuk, lazán, de gondosan (két villával) összekeverjük 1 ek. olvasztott vajjal/margarinnal, és hűlni hagyjuk.

2. A magvakat darabosra aprítjuk, összekeverjük, teflon serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjenek. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A szilvaszemket megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk.

3. Az öntethez simára keverjük a tojássárgáját előbb a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejjel. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal 4 kisebb, nem túl mély tűzálló tálkát. Aljukra simítjuk a tészta felét, majd az arányosan elosztott szilva, a magok fele és a maradék tészta következik. Meglocsoljuk az öntettel, végül megszórjuk a maradék magkeverékkel.

4. A tálkákat tepsire emeljük, betoljuk a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük a tésztát (20-25 perc). 5 percig pihentetjük, aztán megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és citromfűbóbitákkal díszítve, langymelegen tálaljuk. Kényeztetésképpen fahéjas szilvarösztert, vaníliasodót adhatunk hozzá.

5. A szilvaröszterhez a szilvát megmossuk, elnegyedeljük, kimagozzuk. Mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk a mézet, hozzáadjuk a citromlét, a bort, a fahéjrudat, a gyömbért, végül a szilvát, és mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. 1/2  dl hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a szilvához öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc) és csinos tálkába szedve kínáljuk.

Tippek:

Kínálhatjuk 2 dl krémsűrűségűre felvert, őrölt fahéjjal és 4-5 ek. brandyvel illatosított tejszínnel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

475 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Korhely
lencseleves

Szilvás-fokhagymás
csirkemell

Zöldségleves májgaluskával

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Húsos
kelkáposztaleves

Szilvásgombóc

Spárga tojásos
zöld morzsával

Bécsi
krumplisaláta

Mákos-habos
rakott kifli

Sonkás táska
és stangli

Szilvás rózsatorta

Hideg
nektarinleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: