2017. augusztus 17.
Jácint napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek


Fotó: Elendel

Szilvás
tésztagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g cérnametélt
  • 1 ek. vaj/margarin + a formához
  • 80 g dió, hámozott mandula és natúr pisztácia vegyesen
  • 12-16 szem érett szilva
  • 4 citromfűbóbita
  • Az öntethez:
  • 2 tojássárgája
  • 50 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • A szilvaröszterhez:
  • 400 g szilva
  • 80 g méz
  • 4 ek. citromlé
  • 1 dl száraz vörösbor
  • kisujjnyi fahéj
  • 1/4 kk. őrölt gyömbér
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. Enyhén sós, bő vízben, kifőzzük a tésztát (mindössze 1,5-2 perc!). Leszűrjük, lecsepegtetjük, mély tálba csúsztatjuk, lazán, de gondosan (két villával) összekeverjük 1 ek. olvasztott vajjal/margarinnal, és hűlni hagyjuk.

2. A magvakat darabosra aprítjuk, összekeverjük, teflon serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjenek. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A szilvaszemket megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk.

3. Az öntethez simára keverjük a tojássárgáját előbb a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejjel. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal 4 kisebb, nem túl mély tűzálló tálkát. Aljukra simítjuk a tészta felét, majd az arányosan elosztott szilva, a magok fele és a maradék tészta következik. Meglocsoljuk az öntettel, végül megszórjuk a maradék magkeverékkel.

4. A tálkákat tepsire emeljük, betoljuk a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük a tésztát (20-25 perc). 5 percig pihentetjük, aztán megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és citromfűbóbitákkal díszítve, langymelegen tálaljuk. Kényeztetésképpen fahéjas szilvarösztert, vaníliasodót adhatunk hozzá.

5. A szilvaröszterhez a szilvát megmossuk, elnegyedeljük, kimagozzuk. Mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk a mézet, hozzáadjuk a citromlét, a bort, a fahéjrudat, a gyömbért, végül a szilvát, és mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. 1/2  dl hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a szilvához öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc) és csinos tálkába szedve kínáljuk.

Tippek:

Kínálhatjuk 2 dl krémsűrűségűre felvert, őrölt fahéjjal és 4-5 ek. brandyvel illatosított tejszínnel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

475 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves májgaluskával

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Gyors szilvatorta

Spárga tojásos
zöld morzsával

Húsos
kelkáposztaleves

Hideg
nektarinleves

Bécsi
krumplisaláta

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Korhely
lencseleves

Tejszínes-gombás
galuska

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: