2017. október 21.
Orsolya napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg
görögdinnyeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 közepes, érett nektarin
  • 4+1 ek. citromlé
  • 1,2 kg görögdinnye
  • 5 dl muskotályos fehérbor
  • 5 cl dinnyevodka vagy -likőr
  • 2 ek. méz
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 szem szeder vagy málna
  • néhány citromfűlevél

1. A nektarinokat megmossuk, kettőt félreteszünk a díszítéshez, kettőt 1 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe dobunk. Meghámozzuk őket, magjukat kiemeljük, gerezdekre szeljük, és azonnal meglocsoljuk 4 ek. átszűrt citromlével, hogy meg ne barnuljanak.

2. Kivágjuk a dinnyehúst a héjból, a magokat - amennyire csak lehet - eltávolítjuk. Egy 150 g-os kemény húsú szeletet félreteszünk, a többit nagyjából felaprózzuk, majd a borral, a dinnyevodkával és a mézzel együtt a nektarinhoz adjuk. Mérsékelt tűzön a forrástól számított 2-3 percig főzzük, aztán botmixerrel krémmé pörgetjük.

3. Eldolgozzuk a pudingport 4 ek. hideg vízzel, folyamatosan keverve a leveshez adjuk, éppen csak felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, lefedjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.

4. Tálalás előtt meghámozzuk a maradék 2 nektarint, félbevágjuk, bedörzsöljük 1 ek. citromlével. A félretett dinnyeszeletet apróra felkockázzuk és a leveshez adjuk. Erőleveses-csészékbe vagy tálkákba szedjük, tetejüket a fél barackokkal, 1-1 szem szederrel és citromfűvel díszítjük. Vaníllincukorral ízesített tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, szűrt szőlőlével készítjük, és elhagyjuk a dinnyevodkát.

Változatok:

Készíthetjük sárgadinnye-görögdinnye keverékből is; tetejét megszórhatjuk pirított mandulaforgáccsal.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

275 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolumbusz-saláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Grillmártások

Görög joghurtos
uborkasaláta

Görög zöldbableves
feta sajttal

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Görög saláta

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Hideg
eperkrémleves

A leveles salátákról

Hideg
sárgabarackleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: