2017. augusztus 17.
Jácint napja van

TORTÁK > Házias torták


Fotó: Hemző Károly

Nektarin-szeder
torta

Hozzávalók 12 szelethez::

  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 60 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 biocitrom
  • 5 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g finomliszt
  • 7-8 (kb. 1 kg) nektarin
  • 14-16 szem szeder
  • 1 tasak színtelen (12 g) tortazselépor
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 3 dl muskotályos fehérbor vagy szűrt szőlőlé
  • néhány kisebb citromfű- vagy mentalevél

1 Az omlós tésztához (aprítógéppel) összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük.

2. Egy 24-26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, majd a formába terítjük, és „vaksütéssel” megsütjük, azaz tetejére fektetünk egy kb. 40x40 cm-es sütőpapírlapot, beleszórunk 350-400 g sárgaborsót/egyéb hüvelyest, és 20 percig sütjük. Eltávolítjuk a „nehezéket”, további 10 percre visszatesszük a tésztát a sütőbe, majd a formában hagyjuk langyosra, rácsra csúsztatva teljesen kihűlni.

3. A krémhez a vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, aztán 2-3 ujjnyi citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, apránként hozzászűrjük a tejet, majd gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük. 4-5 percig hűlni hagyjuk, aztán a tésztaágyba simítjuk.

4. A gyümölcsöket megmossuk, a nektarinokat kettévágjuk, magjukat kiemeljük, vékonyan megkenjük a citrom kinyomott levével, hogy meg ne barnuljanak, majd magházukkal fölfelé a krémbe nyomkodjuk, a magok helyére pedig 1-1 szem szedret ültetünk. Legalább 1 órára hidegre tesszük.

5. A tortazseléporból, a vanillincukorból és a borból/szűrt szőlőléből a tasakon olvasható felhasználási javaslat szerint elkészítjük a zselét. Középről kifelé haladva bevonjuk vele a torta tetejét, és további 1/2 órára hidegre tesszük. Tálaláskor citromfű-/mentalevélkékkel vidámítjuk. Mandulalikőrrel bolondított tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Bár a fenti módon elkészített vaníliakrémmel az igazi, készíthetjük 2 tasak vaníliás pudingporral is, amelyhez értelemszerűen 1 liter tejet és 100-120 g cukrot használunk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 1 és 1/2 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

369 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Almás-szőlős
sajtsaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Körtés-diós
zellersaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tésztában sült
vagdalt

Tatárbifsztek

Burgundiai
rokfortos körte

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Orosz
csirkehússaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: