2017. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Házias torták


Fotó: Hemző Károly

Nektarin-szeder
torta

Hozzávalók 12 szelethez::

  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 60 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 biocitrom
  • 5 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g finomliszt
  • 7-8 (kb. 1 kg) nektarin
  • 14-16 szem szeder
  • 1 tasak színtelen (12 g) tortazselépor
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 3 dl muskotályos fehérbor vagy szűrt szőlőlé
  • néhány kisebb citromfű- vagy mentalevél

1 Az omlós tésztához (aprítógéppel) összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük.

2. Egy 24-26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, majd a formába terítjük, és „vaksütéssel” megsütjük, azaz tetejére fektetünk egy kb. 40x40 cm-es sütőpapírlapot, beleszórunk 350-400 g sárgaborsót/egyéb hüvelyest, és 20 percig sütjük. Eltávolítjuk a „nehezéket”, további 10 percre visszatesszük a tésztát a sütőbe, majd a formában hagyjuk langyosra, rácsra csúsztatva teljesen kihűlni.

3. A krémhez a vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, aztán 2-3 ujjnyi citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, apránként hozzászűrjük a tejet, majd gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük. 4-5 percig hűlni hagyjuk, aztán a tésztaágyba simítjuk.

4. A gyümölcsöket megmossuk, a nektarinokat kettévágjuk, magjukat kiemeljük, vékonyan megkenjük a citrom kinyomott levével, hogy meg ne barnuljanak, majd magházukkal fölfelé a krémbe nyomkodjuk, a magok helyére pedig 1-1 szem szedret ültetünk. Legalább 1 órára hidegre tesszük.

5. A tortazseléporból, a vanillincukorból és a borból/szűrt szőlőléből a tasakon olvasható felhasználási javaslat szerint elkészítjük a zselét. Középről kifelé haladva bevonjuk vele a torta tetejét, és további 1/2 órára hidegre tesszük. Tálaláskor citromfű-/mentalevélkékkel vidámítjuk. Mandulalikőrrel bolondított tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Bár a fenti módon elkészített vaníliakrémmel az igazi, készíthetjük 2 tasak vaníliás pudingporral is, amelyhez értelemszerűen 1 liter tejet és 100-120 g cukrot használunk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 1 és 1/2 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

369 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztában sült
vagdalt

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Burgundiai
rokfortos körte

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Almás-szőlős
sajtsaláta

Ringlis
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: