2017. augusztus 17.
Jácint napja van

HÚSÉTELEK > Birka- és bárányhússal


Fotó: Hemző Károly

Báránypecsenye
kreol módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 szelet csontos báránygerinc
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • A körethez:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 1-1 sárga, zöld és piros húsú paprika
  • 1 kis doboz főtt vörös bab (400 g)
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
  • só, bors
  • A polentagaluskához:
  • 150 g kukoricadara
  • 30 g vaj
  • 1 kk. olaj
  • 1 kk. pirospaprika

1. A hússzeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük. Elkeverjük az olajat a citrom átszűrt levével, a fűszerkeverékkel és az áttört fokhagymával, beleforgatjuk a hússzeleteket, gondosan letakarjuk, és a hűtőben 4-12 órán át pácoljuk.

2. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a szárzellert karikákra, a színes paprikákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A babot bő vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A petrezselyemleveleket finomra vágjuk, 1 kiskanálnyit félreteszünk a díszítéshez.

3. 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a zellert és a paprikát, 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a babérlevelet és a paradicsomot, félrebillentett fedő alatt 10 percig főzzük. Belekeverjük a babot és a petrezselymet, utánasózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk.

4. Kiemeljük a pácléből a hússzeleteket, nagyobb teflonserpenyőbe rakosgatjuk, alájuk öntjük a páclé tetejéről az olajat, és élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk. Sózzuk, borsozzuk, melléjük dobjuk a leöblített rozmaringágat, hozzáadjuk a bort és a páclé sűrűjét, majd félig lefedve puhára pároljuk (a bárány korától függően 15-30 perc).

5. Közben a polentagaluskához habverővel folyamatosan keverve 4,5 dl enyhén sós, lobogva forró vízbe szórjuk a kukoricadarát, és éppen csak addig főzzük, amíg pöfékelni kezd, besűrűsödik (2-3 perc). Lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a vajat, fedő alatt 10-12 percig puffasztjuk. Tálaláskor 2 nagyobb egymásba forgatott evőkanállal galuskákat formálunk belőle, 1 kk. olajjal megkent tálra sorakoztatjuk, végül meghintjük pirospaprikával.

6. A zöldségragut mélyebb tálba terítjük. Tetejére rendezzük a hússzeleteket, bevonjuk az átszűrt pecsenyelével, megszórjuk a félretett petrezselyemmel, és a polentagaluskák kíséretében tálaljuk. Burgonypürével is finom.

Tippek:

– A polentamasszát jó előre elkészíthetjük, olajjal kikent tűzálló tálba szaggatjuk. Tálalás előtt vékonyan áthúzzuk a tetejüket olívaolajjal, 180 °C-ra előmelegített sütőben éppen csak átforrósítjuk (10 perc), és csak a végén hintjük meg a pirospaprikával.
– Bárányfűszerkeveréket speciális fűszerboltokban vásárolhatunk, ennek híján bátran használhatjuk az illatos-finom provence-i fűszerkeveréket is.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+4-12 óra pácolási idő

Energiatartalom:

725 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Majonézes
tojássaláta

Waldorf-saláta

Körtés-diós
zellersaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Csirkés
Waldorf-saláta

Ringlis
töltött tojás

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: