2017. október 23.
Gyöngyi napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok


Fotó: Hemző Károly

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes fej édeskömény (250 g)
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 zsenge sárgarépa
  • 20-25 levél zöld lollo- vagy frizésaláta
  • 2 ek. citromlé
  • só, bors
  • 100 g téliszalámi
  • Az öntethez:
  • 1 zöldcitrom (lime) leve
  • 1 kk. mustár
  • 1 kk. szardellapaszta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A köménygumó zöldjét, fás szárkezdeményeit és külső, vastag szirmait eltávolítjuk, majd félbevágjuk, és vékony lapokra gyaluljuk. A zöldségeket és a salátát megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a köményhez adjuk, összeforgatjuk a citromlével (a kömény gyorsan bebarnul).

2. A répákat hosszanti szeletekre gyaluljuk, majd 1/2 cm széles csíkokra vágjuk. Enyhén sós vízben 1 percig főzzük, aztán szűrőkanállal hideg vízbe szedjük, leszűrjük és lecsepegtetjük.

3. A salátát kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Néhány formás levelet nagyobb, nem túl mély tál szegélyére rendezünk, a többit apróra tépkedjük, és a tálba szórjuk. Ráterítjük a leszűrt hagyma-kömény keveréket, kisebb halmokban tetejére púpozzuk a répát, végül megszórjuk a vékony csíkokra vágott szalámival.

4. Az öntethez elkeverjük a zöldcitromlét, a mustárt, a szardellapasztát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen őrölt borsot (só nem szükséges, mert a szardellapaszta sós!), majd apránként beledolgozzuk az olajat, de csak az asztalnál, tálaláskor locsoljuk meg vele a salátát. Fokhagymás-vajas pirítóssal kínálhatjuk.

Megjegyzések:

A szardellapaszta voltaképpen főleg mártások, öntetek, fűszervajak karakteres ízesítőanyaga, amely kis mennyiségben nem viszi el az étel eredendő jellegét, inkább hansúlyosabbá teszi anélkül, hogy halízt kölcsönzne nekik. 

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

236 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Mimóza
tojássaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Sajtos reteksaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: