2017. október 23.
Gyöngyi napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Előrebocsátom, hogy nem csekély vállalkozás, de olyan különleges és finom, hogy mindenkinek jó szívvel ajánlhatom, aki valódi sikerélményre vágyik.


Fotó: Hemző Károly

Pezsgőhabos
csíkos torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A piskótához:
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g étkezési keményítő
  • 160 g finomliszt
  • 6 tojás
  • 160+100 g porcukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • A krémhez:
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 6 tojássárgája
  • 120+30 g porcukor
  • 1,5+1,5 dl félszáraz pezsgő
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje
  • 3 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 2,5 dl tojáslikőr
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek. vágott pisztácia
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 tasak habfixáló (5 g)
A
B
C
D
E
F
G

1. Egy 28 cm-es kapcsos tortaforma alját és a sütőbe való tepsit kibéleljük sütőpapírral. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A piskótához meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk a felaprózott csokoládét. A keményítőt és a lisztet összeszitáljuk. A tojássárgákat 160 g porcukorral, 6 ek. langyos vízzel és reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkemény, majd az apránként hozzáadott 100 g porcukorral tömör habbá verjük, és a liszttel felváltva lazán beledolgozzuk a tojáskrémbe.

2. A masszát elfelezzük. Felét sima csőrös habzsákba szedjük, 2 cm távolságot tartva koncentrikus köröket nyomunk a tortaforma aljára, majd 2x18 cm-es csíkokat a tepsire. A maradék masszában elkeverjük a langyos csokoládét, a habzsákba szedjük, és kitöltjük vele a fehér tésztacsíkok közötti részeket (A). 8-12 percig sütjük a forró sütőben a kétféle alakzatot, majd liszttel megszórt konyharuhára borítjuk őket, lehántjuk a sütőpapírt, és nedves konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez 9 zselatinlapot beáztatunk 1 liter hideg vízbe. A tojássárgákat 120 g porcukorral és 1,5 dl pezsgővel gőz fölött habosra keverjük. Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a citromhéjat, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat, és hideg vízbe állítva kihűtjük.

4. A tortaformát elmossuk, kibéleljük sütőpapírral. A tésztakorong tetejére helyezünk egy 26 cm-es lapot/tortakarikát, körbevágjuk (B), majd a formába fektetjük. A zebracsíkos tésztalap szabálytalan széleit vonalzó segítségével egyenesre vágjuk (C), két hosszanti, 8-9 cm széles csíkot szabunk belőle, a forma oldalára állítjuk-tapasztjuk, szabályosan körbevágjuk (D).

5. 30 g porcukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, másik tálban pedig 3 dl tejszínt. A maradék 1,5 dl pezsgőt a krémhez keverjük, lazán beledolgozzuk a tojás- majd tejszínhabot, a formába simítjuk (E), és 12 órára hidegre tesszük.

6. A díszítéshez 3-4 dl hideg vízben felpuhítunk 3 zselatinlapot, kinyomkodjuk, 3 ek. tojáslikőrrel elkeverve felolvasztjuk, majd a likőr egészéhez adjuk, a krém tetejére öntjük (F), és 1 órára visszatesszük a hűtőbe. Közben a csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, kistányérnyi foltban alufóliára simítjuk, kissé dermedni hagyjuk, majd megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen kihűlni. Meleg vízbe mártogatott, papírkendővel szárazra törölt, 2,5-3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 17 tallért szúrunk ki belőle (G).

7. Tálalás előtt leválasztjuk a formát és a sütőpapírt a tortáról, tálra csúsztatjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, rózsákat nyomunk belőle a torta közepére és szegélyére, végül a csokoládétallérokkal díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Tippek:

A tortalap szegélyéről levágott hulladékot hagyjuk teljesen megszáradni, majd nejlontasakba zárva nyújtófával/húsverővel megtörjük, és egyéb édességekhez zsemlemorzsa helyett felhasználjuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, tojáslikőr, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 45 perc
+ 12 + 1 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

317 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos-
tojásos rétes

Avokádókrém
paprikaladikban

Karalábé-retek-
rucola saláta

Mimóza
tojássaláta

Spenótos papucs

Karalábé-retek-
alma saláta

Majonézes
tojássaláta

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Túrós zöldségtorta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: