2018. április 21.
Konrád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Előrebocsátom, hogy nem csekély vállalkozás, de olyan különleges és finom, hogy mindenkinek jó szívvel ajánlhatom, aki valódi sikerélményre vágyik.


Fotó: Hemző Károly

Pezsgőhabos
csíkos torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A piskótához:
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g étkezési keményítő
  • 160 g finomliszt
  • 6 tojás
  • 160+100 g porcukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • A krémhez:
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 6 tojássárgája
  • 120+30 g porcukor
  • 1,5+1,5 dl félszáraz pezsgő
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje
  • 3 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 2,5 dl tojáslikőr
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek. vágott pisztácia
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 tasak habfixáló (5 g)
A
B
C
D
E
F
G

1. Egy 28 cm-es kapcsos tortaforma alját és a sütőbe való tepsit kibéleljük sütőpapírral. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A piskótához meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk a felaprózott csokoládét. A keményítőt és a lisztet összeszitáljuk. A tojássárgákat 160 g porcukorral, 6 ek. langyos vízzel és reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkemény, majd az apránként hozzáadott 100 g porcukorral tömör habbá verjük, és a liszttel felváltva lazán beledolgozzuk a tojáskrémbe.

2. A masszát elfelezzük. Felét sima csőrös habzsákba szedjük, 2 cm távolságot tartva koncentrikus köröket nyomunk a tortaforma aljára, majd 2x18 cm-es csíkokat a tepsire. A maradék masszában elkeverjük a langyos csokoládét, a habzsákba szedjük, és kitöltjük vele a fehér tésztacsíkok közötti részeket (A). 8-12 percig sütjük a forró sütőben a kétféle alakzatot, majd liszttel megszórt konyharuhára borítjuk őket, lehántjuk a sütőpapírt, és nedves konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez 9 zselatinlapot beáztatunk 1 liter hideg vízbe. A tojássárgákat 120 g porcukorral és 1,5 dl pezsgővel gőz fölött habosra keverjük. Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a citromhéjat, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat, és hideg vízbe állítva kihűtjük.

4. A tortaformát elmossuk, kibéleljük sütőpapírral. A tésztakorong tetejére helyezünk egy 26 cm-es lapot/tortakarikát, körbevágjuk (B), majd a formába fektetjük. A zebracsíkos tésztalap szabálytalan széleit vonalzó segítségével egyenesre vágjuk (C), két hosszanti, 8-9 cm széles csíkot szabunk belőle, a forma oldalára állítjuk-tapasztjuk, szabályosan körbevágjuk (D).

5. 30 g porcukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, másik tálban pedig 3 dl tejszínt. A maradék 1,5 dl pezsgőt a krémhez keverjük, lazán beledolgozzuk a tojás- majd tejszínhabot, a formába simítjuk (E), és 12 órára hidegre tesszük.

6. A díszítéshez 3-4 dl hideg vízben felpuhítunk 3 zselatinlapot, kinyomkodjuk, 3 ek. tojáslikőrrel elkeverve felolvasztjuk, majd a likőr egészéhez adjuk, a krém tetejére öntjük (F), és 1 órára visszatesszük a hűtőbe. Közben a csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, kistányérnyi foltban alufóliára simítjuk, kissé dermedni hagyjuk, majd megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen kihűlni. Meleg vízbe mártogatott, papírkendővel szárazra törölt, 2,5-3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 17 tallért szúrunk ki belőle (G).

7. Tálalás előtt leválasztjuk a formát és a sütőpapírt a tortáról, tálra csúsztatjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, rózsákat nyomunk belőle a torta közepére és szegélyére, végül a csokoládétallérokkal díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Tippek:

A tortalap szegélyéről levágott hulladékot hagyjuk teljesen megszáradni, majd nejlontasakba zárva nyújtófával/húsverővel megtörjük, és egyéb édességekhez zsemlemorzsa helyett felhasználjuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, tojáslikőr, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 45 perc
+ 12 + 1 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

317 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Túrós zöldségtorta

Majonézes
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkakrémes
töltött tojás

Karalábé-retek-
alma saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Avokádókrém
paprikaladikban

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: