2017. október 23.
Gyöngyi napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Erdei gombás-
currys rizottó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 200 g barna sampinyon gomba
  • 100 g vegyes erdei gomba (vargánya, tinóru-, róka-)
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 kk. citromlé
  • 20+30 g vaj/margarin
  • 1 liter húsleves (2 kockából)
  • 300 g kerek szemű rizs
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. curry

 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymákat és a petrezselymet (néhány bóbita kivételével) finomra vágjuk. A kétféle gombát felszeleteljük-eltépkedjük.

2. Megfonnyasztjuk a hagyma felét a felforrósított olajban, rádobjuk a gombát és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a petrezselyemet és 20 g felaprózott vajat/margarint, majd lazán összekeverjük, és fedő alatt melegen tartjuk.

3. A húslevest felforrósítjuk. 30 g felhevített vajban/margarinban üvegesre pároljuk a maradék hagymát, beleforgatjuk a rizst, 1 percig pirítjuk. Aláöntjük a bort, élénk tűzön elpárologtatjuk, aztán megszórjuk a curryvel. Merőkanalanként, mindig csak annyit, amennyi éppen ellepi a rizst, hozzáadjuk a tűzforró húslevest, és továbbra is élénk tűzön, folyamatosan keverve puhára-ragacsosra főzzük (20-25 perc). Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 5 percig pihentetjük. Mélytányérokba szedjük, tetejére halmozzuk a gombaragut, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. Csak frissen jó!

Változatok:

Curry helyett 1 tasak valódi sáfránnyal/2 ek. sáfrányos szeklicével vagy 1 kk. kurkumával is készíthetjük. 

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

395 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Lencsés-
spenótos rizottó

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tonhalas
krumplisaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos
omlett-tekercs

Spenótos-
tojásos rétes

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Zöldséges rétes

Túrós zöldségtorta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: