2017. október 23.
Gyöngyi napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Elendel

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 liter zöldségleves (2 kockából)
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt szegfűbors
  • szerecsendió
  • 1-2 ek. citromlé
  • 4 citromfűbóbita
  • A galuskához:
  • 250 g brokkoli (tisztított/mélyhűtött)
  • 60 g vaj/margarin
  • 70 g finomliszt
  • 1 tojás

 

1. A galuskához a brokkolit enyhén sós, bő vízben 5 percig főzzük, aztán hideg vízbe merítjük és leszűrjük. Botmixerrel finom péppé zúzzuk, élénk tűzön megszikkasztjuk, hagyjuk egészen kihűlni.

2. A vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval felforralunk 1,2 dl vizet, beleszórjuk a lisztet, és csak addig keverjük-forgatjuk, amíg a massza elválik az edény falától (1 perc). Kissé hűlni hagyjuk, aztán simára keverjük a tojással és 2 ek. brokkolipürével.

3. A leveshez a sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, egyidejűleg a felforrósított olajra dobjuk, megszórjuk a kristálycukorral, folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a borral és a húslevessel, félrebillentett fedő alatt vajpuhára pároljuk (25-30 perc).

4. Közben felforralunk 1,5-2 liter vizet, kevés sóval ízesítjük. Két egymásba forgatott kiskanállal galuskákat szaggatunk brokkolis masszából a vízbe, és gyöngyöző forralással 7-8 percig főzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük, tálba terítjük, lefedjük, melegen tartjuk.

5. Kiveszünk a levesből 2-3 ek. sárgarépát, a többit botmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, utánasózzuk, szegfűborssal, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval (esetleg chiliporral) és citromlével ízesítjük, jól összeforraljuk. Tálaláskor a levest mélytányérokba szedjük, tetejét néhány brokkoligaluskával, a félretett sárgarépával és citromfűbóbitákkal díszítjük. A maradék galuskát és sárgarépát külön tálkában, melegen kínáljuk.

Tippek:

– Olasz módra frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorinót) is adhatunk mellé.

– Tetejét megszórhatjuk pirított mandulalapocskákkal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

55 perc

Energiatartalom:

310 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Zöldségkrémleves

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Mimóza
tojássaláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Tavaszi
zöld leves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Karalábé-retek-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: