2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék


Fotó: Elendel

Vaníliás
szilvapuding

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 500 g érett szilva
  • 120+60 g kristálycukor
  • 4 ek. citromlé
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 dl testes vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 1/2 vaníliarúd
  • 2-3 ujjnyi (bio) citromhéj
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek. vágott pisztácia (natúr)
  • 4 citromfű- vagy mentabóbita

 

1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, hozzáadunk 120 g kristálycukrot, a citromlét, a fahéjat és a szegfűszeget, élénk tűzön 5 percig főzzük. Elkeverjük a vörösborban az étkezési keményítőt, a szilvához öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc). Lehúzzuk a tűzről, kihűtjük (a fahéjat eltávolítjuk).

2. Simára keverjük a pudingport 1 dl hideg tejjel, a többit felforraljuk a felhasított vaníliarúd belsejéből kiemelt péppel és a vaníliatokkal, továbbá a citromhéjjal és 60 g cukorral. Apránként a pudingalaphoz szűrjük, gőz fölött vagy szelíd tűzön bársonyos krémmé főzzük, végül hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük.

3. Arányosan elosztva 4 szépséges kehelybe szedjük a pudingot, hagyjuk egészen kihűlni. Tetejére simítjuk a szilvamártást, lazán letakarjuk, és legalább 2 órára behűtjük (előző nap is elkészíthetjük).

4. Tálalás előtt felverjük a habfixálóval a tejszínt, nagyobb galuskákat formálunk belőle, és a szilva tetejére csinosítjuk. Megszórjuk a pisztáciával, és citromfű-/mentabóbitákkal díszítve kínáljuk (evőeszközként hosszú nyelű kiskanalat adunk hozzá).

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, bor helyett szűrt feketeribizlilével készítjük.

Változatok:

– Különösen finom csokoládés pudinggal, amelyet egy kevés őrölt chilipaprikával és néhány ek. brandyvel gazdagítunk.
–  Szilva helyett használhatunk 1 nagy üveg meggybefőttet is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

317 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Karalábé-retek-
alma saláta

Sajtos-sonkás
papucs

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkakrémes
töltött tojás

Sajtkrémes
mártogató

Tökmagos-
sajtos stangli

Szerencsegomba
tojásból

Céklás-burgonyás
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: