2018. szeptember 24.
Gellért napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Görög zöldbableves
feta sajttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g zöld hüvelyű zöldbab
  • 200 g paradicsom
  • 300 g krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál friss menta
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 150 g feta sajt
  • 1 kis doboz konzerv fehér bab (töltőtömeg 240 g)
  • 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 2-3 koktélparadicsom

1. A zöldbabot megossuk, lecsepegtetjük, megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra aprózzuk. A paradicsomokat 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, héjukat eltávolítjuk, nem túl apró kockákra-gerezdekre szeljük. A krumplit, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk, a krumplit kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A mentát és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, 1-2 mentabóbita kivételével felaprózzuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a paradicsomot, fedő nélkül 3-4 percig forraljuk-rotyogtatjuk, aztán hozzáadjuk a krumplit, a zöldbabot és a zöldfűszerek felét. Ízlés szerint sózzuk, felöntjük 1,5 liter vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (25-30 perc).

3. Kiemeljük levéből a sajtot, kisebb darabokra tördeljük-morzsoljuk. A fehér babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, aztán a leveshez adjuk, jól összeforraljuk. Szükség szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal és a maradék felaprózott zöldfűszerekkel illatosítjuk. Mély tálba szedjük, megszórjuk a sajttal, meglocsoljuk az olívaolajjal, és a gerezdekre vágott miniparadicsomokkal, mentabóbitával díszítve kínáljuk. Friss sokmagos, szezámmagos kenyér illik hozzá.

Tippek:

Készíthetjük frissen fejtett (mélyhűtött) babbal is, amelyet célszerű külön edényben, egy kevés vízben megfőzni, mert nem biztos, hogy a többi hozzávalóval egyszerre puhul meg!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Toszkán bableves

Gazdag rizssaláta
tojással

Zöldborsós
karalábéleves tojással

Zöldbabcsokor
paprikával

Hideg
görögdinnyeleves

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Padlizsán
tükörtojással

Téli minestrone
csicseriborsóval

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Csípős kukoricaleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Zöldséges
karfiolleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: