2017. október 21.
Orsolya napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Görög zöldbableves
feta sajttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g zöld hüvelyű zöldbab
  • 200 g paradicsom
  • 300 g krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál friss menta
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 150 g feta sajt
  • 1 kis doboz konzerv fehér bab (töltőtömeg 240 g)
  • 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 2-3 koktélparadicsom

1. A zöldbabot megossuk, lecsepegtetjük, megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra aprózzuk. A paradicsomokat 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, héjukat eltávolítjuk, nem túl apró kockákra-gerezdekre szeljük. A krumplit, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk, a krumplit kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A mentát és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, 1-2 mentabóbita kivételével felaprózzuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a paradicsomot, fedő nélkül 3-4 percig forraljuk-rotyogtatjuk, aztán hozzáadjuk a krumplit, a zöldbabot és a zöldfűszerek felét. Ízlés szerint sózzuk, felöntjük 1,5 liter vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (25-30 perc).

3. Kiemeljük levéből a sajtot, kisebb darabokra tördeljük-morzsoljuk. A fehér babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, aztán a leveshez adjuk, jól összeforraljuk. Szükség szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal és a maradék felaprózott zöldfűszerekkel illatosítjuk. Mély tálba szedjük, megszórjuk a sajttal, meglocsoljuk az olívaolajjal, és a gerezdekre vágott miniparadicsomokkal, mentabóbitával díszítve kínáljuk. Friss sokmagos, szezámmagos kenyér illik hozzá.

Tippek:

Készíthetjük frissen fejtett (mélyhűtött) babbal is, amelyet célszerű külön edényben, egy kevés vízben megfőzni, mert nem biztos, hogy a többi hozzávalóval egyszerre puhul meg!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Currys-spenótos
vöröslencseleves

Gazdag rizssaláta
tojással

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Zöldborsós
karalábéleves tojással

Toszkán bableves

Téli minestrone
csicseriborsóval

Hideg
görögdinnyeleves

Zöldséges
karfiolleves

Nyári zöldséges
káposztaleves

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: